НАСЛОВНА » Инославни, СПЦ, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » У Загребу се одржава други радни састанак мешовите комисије СПЦ и Римокатоличке цркве о Степинцу

У Загребу се одржава други радни састанак мешовите комисије СПЦ и Римокатоличке цркве о Степинцу

stepmarc3

У Загребу се у уторак, 18. октобра, завршава други састанак заједничке Комисије Српске православне цркве и Католичке цркве у Хрватској, састављене од српских и хрватских стручњака ради поновног и заједничког утврђивања чињеница из живота Алојзија Степинца, у време пре, за време и након Другог светског рата.

Заједничка комисија двеју цркава установљена је на предлог папе Фрање, након неколико сусрета и консултација између представника Свете Столице, Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције, а ради потребе разјашњења неких историјских чињеница.

Од Заједничке комисије се, како је раније саопштено, очекује да ради према научној методологији и на основу доступне документације.

Комисија ће радити годину дана, а прва је одржана 12. и 13. јула ове године у Ватикану.

СПЦ у Комисији представљају: митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Порфирије, митрополит загребачки и љубљански; Иринеј, епископ Бачке и Новога Сада; епископ славонски Јован, Проф. Дарко Танасковић, амбасадор и стални представник Србије при Унеску.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2491471/u-ponedeljak-druga-sednica-komisije-o-stepincu.html

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *