U Ruskoj Crkvi su ukazali predstavnicima Carigrada na to da su demokratska pravila neumesna u crkvenom životu

Predstavnici Ruske Pravoslavne Crkve su podsetili Konstantinopoljski patrijarhat na to da je tradicija demokratije nespojiva s donošenjem sabornih odluka.Povod za diskusiju predstavljaju reči jednog arhiepiskopa koji je stavio na znanje da će sve odluke donete na međupravoslavnom forumu na Kritu biti obavezne za sve Pravoslavne Crkve, uključujući i one koje su odbile da učestvuju na njemu.

«Nažalost, u demokratskoj zemlji ne učestvuju svi na glasanju. Da li to znači da je glasanje koje je održano u vašoj zemlji nelegitimno?» – izjavio je Telmiski arhiepiskop Jov na brifingu posle zasedanja foruma u petak odgovarajući na pitanje ruske novinarke.

«Jasno mi je da je atmosfera na Kritu napeta i da je zamorno komunicirati s novinarima. Ali mi se ipak čini da je poređenje crkvenog sabora s demokratskom procedurom izbora neuspešno i da je neumesno u ustima portparola sabora,» – prokomentarisao je u subotu ono što se desilo za dopisnika ‘Interfaks-Religije’ zamenik predsednika OSCO Moskovskog patrijarhata protojerej Nikolaj Balašov.

«U Crkvi nema demokratije, od prvog veka je nema, i neće je biti,» – dodao je on objsnivši da je demokratija vlast naroda, a u Crkvi «vlast pripada Bogu».

Kako je istakao sveštenik «ako se bude proveravalo da li crkveni kanoni odgovaraju demokratskim normama dobiće se velika zbrka».

Arhiepiskop Telmisskiй Iov na odnom iz brifingov

«Svaki demokrata koji sebe poštuje upitao bi samog vladiku Jova na koji rok je izabran i kad mu ističu ovlašćenja. Jer s tačke gledišta demokrate svaka vlast koja se ne menja je loša. I kod nas nema žena koje rade kao episkopi – o kakvoj demokratiji može biti reči!» – dodao je predstavnik Ruske Crkve.

On je podsetio konstantinopoljske oponente da na demokratskim izborima nekoliko procenata nadmoći – već znači ubedljivu pobedu – kao u slučaju Brexit, o kojem je takođe bilo govora na kritskoj konferenciji za novinare.

«Mehanizmi donošenja odluka u Crkvi su potpuno drugačiji,» – istakao je sveštenik podsećajući na reči prvog apostolskog sabora ‘izvolisja Duhu Svjatomu i nam…’

«Da bi episkopi mogli to da kažu potrebna je jednodušnost, opšta saglasnost,» – objasnio je sagovornik agencije.

Na sabranju koje je trebalo da postane Svepravoslavni Sabor i koje je otvoreno 20. juna učestvuju poglavari deset od 14 Pravoslavnih Crkava.

Ranije su se Bugarska, Antiohijska, Gruzijska, Srpska i Ruska Crkva založile za odlaganje Sabora radi regulisanja nesuglasica i dorade nacrta njegovih dokumenata. Međutim, Konstantinopoljski patrijarhat je odbio inicijativu i insistirao je na njegovom održavanju u zakazanom roku. Rezultat je to da na forumu učestvuju Crkve koje predstavljaju manjinu episkopata, klira i vernika iz pravoslavnog sveta.

 

Izvor: http://www.pravoslavie.ru/srpska/94666.htm

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.