Норвешке власти одузеле петоро деце румунској породици због “спречавања индоктринације хришћанством” ?!!

Преко 100 правника из Европе и Сједињених Америчких Држава, као и чланови Европског Парламента, упутили су 13.маја ове године, писмо норвешком премијеру, тврдећи да је влада одузимањем петоро дјеце ради „превенције“ њихове „индоктринације“ хришћанством, прекршила домаће и међународне законе.

„Барневернет“, норвешка служба за заштиту дјеце, одвела је двије дјевојчице и три дјечака у новембру 2015, због „чврстих хришћанских увјерења“ њихових родитеља, православних Румуна Марија и Рут Боднариу.

episcopul-ortodox-macarie-dragoi-acasa-la-familia-penticostala-bodnariu-din-norvegia

Кошмар породице Боднариу отпочео је 15. новембра када су њихове двије ћерке Елијана и Наоми (9 и 7 година), без знања родитеља, изведене из школе и одведене на непознату локацију. Званичници су, затим, дошли у њихов дом, одвели дјечаке Матеја и Јована (5 и 2 године) и привели госпођу Боднариу, која је са собом повела и тромјесечног сина Језекиља. Истовремено, господин Боднариу је приведен са свог радног мјеста.

Након вишечасовног испитивања, родитељи су пуштени са Језекиљем, али без остало четворо дјеце. Наредног дана, званичници „Барневернета“ су одвели и маленог Језекиља, који је почетком априла ове године враћен родитељима.

familie-bodnariu-norvegia-e1448147671649

Услиједиле су петиције и протести агенција за заштиту права хришћана са захтијевом да се дјеца неодложно врате породици, као и да се озбиљно преиспита рад „Барневернета“.

„Упознали смо се са детаљима овог случаја и дубоко смо узнемирени чињеницом да је мотив одузимања дјеце хришћанска вјера породице“, каже се у писму америчког адвоката Питера Косте, које је потписало преко 100 правника и парламентараца. У писму се даље наводи да „“Барневернет“ не одобрава васпитање које су спроводили родитељи, јер је “засновано на Библији““.

IMG_9368

Како тврде потписници писма, власти су, према норвешком закону о заштити дјеце, обавезне да очувају вјерски идентитет дјеце које одведу из њихових биолошких породица, али то „није учињено“. Како се даље наводи, дјеца „више не иду у цркву, о њима се старају особе које не дијеле хришћанску вјеру или вјеру у Бога коју држе дјеца и њихови родитељи, и немају никаквог интересовања или поштовања према хришћанским вриједностима“.

 

Са енглеског извора christianpost.com превео: Александар Орландић

Фото: reteauadestiri.ro; pravoslavie.ru; tomisthecat.ro; bodnariufamily.org

Извор: https://facebookreporter.org/2016/05/17/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%B5/

7 Comments

 1. Игњатије

  С обзиром да сам живео у Норвешкој, и прилично добро познајем Норвежане и норвешко друштво, ствар ми је одмах смрдела. Не бејах лењ, и прокопах по норвешким новинама. Прво, нису православни већ пентакосталци. Друго, оптужени су по кривичном закону, параграф 282, за злостављање деце. Тј, тукли су их. У вези са тим стварима су Норвежани болесно строги, и ово није први случај. Срећа да су имали велику подршку пентакосталне заједнице и нормалних људи који сматрају да се у таквим случајевима родитељ може казнити новчано, а не одузимањем деце. Деца су им враћена. Иначе, видим са слике да су им и наши, православни, помогли, што је стварно лепо са наше стране. Доказ да не показујемо љубав само према својима, православнима.

 2. Зар су они једина православна породица у Норвешкој?

  • Игњатије

   Уопште и нису православни , већ пентакосталци.

 3. Мирослав Солдат

  (Зач. 296).
  10. А ти си следовао мојој науци, живљењу, настројењу, вјери, дуготрпљењу, љубави, истрајности,
  11. Гоњењима, страдањима која ми се догодише у Антиохији, у Иконији, у Листри. Каква гоњења претрпјех и од свих избави ме Господ!
  12. А и сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени.

 4. Младен В.

  Страшно , нека Бог да овој породици трпљење и побједу молитвама свих Светих.

 5. Poceo je progon ‘skriveni i otvoreni (cim se ukolnila Curtain Iron I Pravoslavlje dobilo vise slobode u svojim maticnim zemljama) ‘ istinskih hriscana pocetkom 90-ih godina proslog veka a sada se pojavljuju neke izrazitije spolja reakcije nedela. Gonjenje hriscana je kao sto znate sada na prvom mestu pomocu satelitske tehnologije I prakticna zabrana rada tako sto ljude koji su hriscani neprestano gone na random mestu, ostavljaju ih bez posla, unizavaju, zlostavljaju n a svaki nacin….Zato vreme lazni Hristosi I Antihristi udaraju zigove zveri na svoje pristalice (to je pocelo 90-ih ranih) Ne zaboravite da je misleni nivo kojim satan anapada na hriscana I ovde primenjen. Najpre se to desava na nivou milsi a ..kad se steknu uslovi I fizicki kao u ovom bolnom slucaju oduzimanja cak I infant-detenceta…vrlo potresno….Ne zaboravite da je Norveska INOSTRANSTVO I mi I Rumuni smo za njih “jeftina I dostupna radna snaga” te j e nespojivo da mi imamo ugled u njihovoj zemlji…zato se mora razoriti porodica, rasturiti brakovi, ostati bez sredstavav za izdrzavanje, bez ugleda, casti….to se cini na razne nacine a ovde na ovaj nacin…Da, sveti Oci su opisli ovo vreme a sveti Jovan Sangajski je rekao kad dodje vreme da bude pusteno ‘poslednje zlo’ treba ici sasvim iz sveta i udaljiti se od sveta..naravno I sveti Anatolije Mladji je bas tako govorio…A decu je danas tako tesko i roditi a kamoli hraniti i vaspitavati BILO GDE na svetu..bas nije vreme kako stoji u Bibliji ” A tesko trudnicama i dojiljama u to vreme (bezanja)…”

 6. Миленко Солдат

  Почело је са јавним, нескривеним прогоном побожних од стране јеретика-о чему су говорили и Свети Оци наше вјере православне.
  Наводим једног од њих.
  Старац и Мученик Анатолије Оптински Млађи
  Пророчанство о будућем безакоњу
  “Прогон неће бити усмерен само против пастира, већ и против свих слугу Божијих, јер сви они под влашћу јереси, неће трпети побожност.”