У Лондону одржан сусрет поглавара РПЦ Кирила и англиканске цркве – краљице Елизабете II

Поглавар РПЦ је боравио у Великој Британији због обележавања 300-годишњице присуства руског православља на британским острвима. Тим поводом осветио је Успенски храм руског православља у Лондону.

indeks

Такође, сусрео се и у Бакингемском дворцу са британском краљицом Елизабетом II. По завршетку сусрета, руским новинарима је изјавио и следеће:

“Веома сам задовољан сусретом и морам да кажем да нисам очекивао да ће протећи у атмосфери и на нивоу на којем је протекао. Сећам се краичиног доласка у Москву 1994-те године. То је била званична посета и била је много формалнија“.

Поглавар РПЦ је посебно нагласио да је Елизабету II, која је на челу Англиканске цркве, затекао у добром здрављу:

„Она има изражајне и светле очи. Одлично реагује на речи и питања, као и на сам разговор у целини. Она је много говорила и говорила је умне ствари које је било интресантно чути. Она је изнад тренутних политичких проблема и даје прилику грађанима Британије да се ослоне на снагу националне традиције коју монархија изражава“.

Кирил је овоме још додао: „Британска краљица је ауторитет за цео народ и нека Бог помогне да то буде још дуго. Нека Бог чува Краљицу!“

Нагласио је да  – упркос политичким разликама између Москве и Лондона – није осетио непријатељство према Русији ни у својим разговорима за британским посланицима, представницима аристократских породица и са обичним грађанима.

Апеловао је да се његове речи о „светом рату у Сирији“ не схватају буквално и политички већ као рат који од тероризма штити мирне људе и њихове животе:

„Ми тамо штитимо своје блиске, земље и народе од тероризма. Штитимо свети дар живота“.

 

Извор: http://fakti.org/orthodox-point/svyataya-rus/patrijarh-kiril-sreo-se-sa-elizabetom-II-kao-poglavarom-anglikanske-crkve

 

Comments are closed.