Турски медији почињу да оптужују Васељенског патријарха да је био умешан у покушај пуча

Турски медији по први пут су оптужили константинопољског патријарха Вартоломеја за умешаност у неуспели пуч 15. јула, за чијег главног организатора Анкара сматра исламског проповедника Фетулаха Гулена који живи у САД.

гулен-вартоломеј-790x586

 

          На насловној страни часописа „Аксам” 30. августа се појавио чланак у коме се тврди да су „гуленистима” помагали CIA и Константинопољска патријаршија. Аутор чланка покушај државног удара повезује са зближавањем Турске и Русије.

          Новина је објавила фотографију из 1990-тих година, на којој су заједно патријарх Вартоломеј и Гулен.

          Као доказ повезаности Вартоломеја и Гулена, новинар се позива на материјал који се приписује америчком дипломати Артуру Хјузу – садашњем амбасадору САД у Јемену. Средином августа, на једном сајту, био је објављен чланак, потписан његовим именом, у коме се тврди да је Константинопољска патријаршија заинтересована за свргавање Ердогана и његовог режима.

          Cа своје стране, Хјуз је изјавио да он није аутор тог материјала, који је убрзо повучен. Дипломата је такође демантовао информације објављене на страницама „Аксама”.

 

Извор: http://fakti.org/globotpor/turski-mediji-pocinju-da-optuzuju-patrijarha-vartolomeja-da-je-bio-umesan-u-pokusaj-puca

One Comment

  1. Каква ми-6 фантазија…