Три дара Великог поста

Протојереј АРТЕМИЈЕ Владимиров

 

Зашто се предваскрсни пост назива „Великим“? Верујем да то није толико због његовог четрдесетодневног трајања, колико због његове важности у животу Христових ученика.

Која је сврха поста као Божје заповести? Његова сврха је наше јединство са Великим и Свемогућим Богом.

Јер си Ти Велики и чиниш чудеса, Ти си Бог Једини (Велики).“

Улазећи у пролећну Четрдесетницу, очекујемо да ћемо добити неопходну чудесну и благодатну помоћ нашег Спаситеља како бисмо извојевали победу над собом.

ПРВИ ДАР Искупитеља човеку који разумно пости је непрестана пажња ума према свему што се догађа у његовој души. Све док је хришћанин расејан, никада неће моћи да препозна сплетке злог духа или да примети дејство погубних страсти гордости, пожуде и беса.

ДРУГИ ДАР Господњи Његовом пажљивом ученику је срдачна молитва. Попут оштрог мача, лако одсеца све менталне изговоре и спољашња искушења, чинећи хришћане нерањивим за нападе непријатеља људског рода.

ТРЕЋИ ДАР Васкрслог Спаситеља је смирење и захвалност. Заиста, спознаја наше немоћи привлачи благодат у срце. И примање обилне Божје помоћи подстиче душу да се излије у непрестаном благодарењу нашем Свемогућем и Милосрдном Небеском Оцу.

Примивши ове дарове из великодушне деснице Господње као награду за нашу оскудну, али искрену ревност, поведимо рачуна да их непромишљено не изгубимо, већ да их радосно положимо пред ноге Победиоца смрти на дан светлог Васкрсења Христовог и Он ће нам свима несумњиво показати несхватљиву пуноћу Његове љубави!

 


Превод са енглеског за svetosavlje.org
Бојана Милидраговић

Извор:
Orthodox Christianity

 

Comments are closed.