Свети Мардаријe љешанско-либертивилски и свеамерикански – служба и акатист

НА ЛИТУРГИЈИ

Блажена: канон Светога 3. и 6. песма

Песма 3

Катавасија: Твоје песмословце, Богородице…

Духом Светим вођен, словенство си проповедао, руску сиротињу збрињавао и ратне заробљенике у вери утврђивао, од злих људи клеветан и прогоњен био, рано мучеништво окусивши, све си благодаран Богу отрпео, Светитељу оче Мардарије, помози и нама да се од злога избавимо молитвама твојим.

Славни беседник, анђео-благовесник, Христову љубав свуда си сведочио, од народа вољен, Господ те штедро благословио да Га увек славно прослављаш.

Слава. У светој Русији у вери прекаљен, непорочан слуга Божији, Цркву свету собом си украсио, зато те Господ као достојног благословио да у далекој Америци градиш свети Божји Дом.

И ниње. Умна трпезо Хлеба Живота, Царице Васељене, Тебе која си Христа Бога надумно родила, сушту Богородицу ми Те величамо.

Седалан, гл. 4:

Да управљаш Црквом Светом Господ ти је као верном слузи своме поверио, као пастир добри, цркву градећи, народ Божији си у вери утврђивао, вражјом злобом окружен, Крстом Христовим злога си победио и у Царство Небеско се уселио да Господа свога вечно прослављаш и молиш се за стадо своје, да се спасемо.

Слава и ниње, Богородичан: Слово оче Христа Бога нашего

 

Песма 6

Катавасија: Божанствени овај…

Као изабранику своме, свето дело Господ ти је поверио, болешћу раном себи позвао и светитељским венцем увенчао, да Га вечно прослављаш и неућутно се молиш за све који те поштују.

На Славу Божију живећи, за свету Цркву часно си се старао, америчку земљу благодатном речју освештао и исповедништвом живота стубом Цркве Христове постао, Светитељу Мардарије, мучениче савести, молитвама твојим светим сачувај живот наш.

Слава. Због мржње злобника и неслоге у народу много си страдао, тешко се разболео, и од Господа позван у Царство Небеско се преселио, достојан украс Цркве постао, молитвама својим радујући све који те прослављају.

И ниње. Најсветија службо Ангела, непојамно стремљење Херувима, пресвето гледање Серафима, Тебе која си ваистину Бога Сина родила, Мајку свих хришћана, ми Те величамо.

Кондак, гл. 8.

Из Корнета села љешанскога, Црне Горе Петра Цетињскога, Мардарије нови Богољупче, као небопарни си орао преко гора и мора прелетао, од царске Русије до далеке Америке Христа Бога свима сведочио, свесловенско братство си ширио, либертивилски храм саградио, понижених и сиротих добротвор био и у смрти се радујући вечном Царству Божијем.

Икос:

Док си још млађано дете био, богочежњиву душу твоју Господ је посебно благословио, кад си у долини цетињској небопарни Ловћен често сатима посматрао и молитвама Светог Тајновидца Ловћенског за будући се живот надахњивао, и тим надахнућем овим речима народу беседио: „Духа не гасите, зато што сте примили огањ Духа Божијег као искру. Не гасите је него је разгоревајте…“, па ти зато кличемо: Радуј се, Свети оче Мардарије, добри пастиру стада Христовог!

 

Молитвени принос послушнице Слађане Кадић, Цетињски манастир.
Тропар и кондак написао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.