Свети Мардаријe љешанско-либертивилски и свеамерикански – служба и акатист

НА ЈУТАРЊОЈ

Тропар Светитељу (двапут), Слава и ниње, Богородичан: Јеже от вијека

По првом стихословљу, седалан, гл. 8.

Од најраније младости монаштво си желео, Божијем позиву смело се одазвао, тешко иго Христово благочесно понео, достојан слуга Цркве Христове у свему си био, словенство ширио, благочешће свуда тврдио, храм Светога Духа си постао градећи величанствени либертивилски Божији дом.

Слава и ниње, Богородичан:

Свенепорочна Дјево, најчистија зрако Сунца Правде, огреј нас материнском љубављу својом и помилуј све који Те славе као истиниту Мати Божију.

По другом стихословљу, седалан, гл. 1.

Светац лепог лика, Христов лик свуда си сведочио, кроз блистав поглед душом си сијао, смерношћу украшен, искром си у стени био, пламеном ревношћу обдарен, у најтежим борбама си истрајао, свети талант Божији верно си умножио и сиротим и убогим све разделио, па те и ми с њима молимо: Свети оче Мардарије, моли се непрестано за све нас.

Слава и ниње, Богородичан:

Свехвална и свеопевана Мати Божија, Ти Која си у наручју своме носила Бога Сина, најтоплије прибежиште свих хришћана, помилуј све који Те усрдно призивају и прослављају свето Рођење Твоје.

Седалан по полијелеју, гл. 8:

Господа свога слушајући, богословску школу ревносно си учио, животом светим Христову науку разумео, беседама чудесним паству своју преславно напасао, делима милосрђа Ангеле си радовао, Славе Божје жељан, лучом Сунца Незалазног си постао и са гора вечних жарко засијао свима који са љубављу прослављају свети спомен твој.

Слава и ниње, Богородичан: Небеска врата и кивот

Степена, 1-8 антифон 4. гл.

Прокимен: Уста моја говориће премудрост и поучење срца мојега разум.

Стих: Уста праведнога поучавају премудрошћу; Всјакоје диханије…

Јеванђеље светитељско

После 50. псалма: јеванђељска стихира, гл. 6:

Данас Света Црква славно торжествује, а небески хор Светих весело ти поје, Божији народ у радости ликује, јер те достојном званицом у Царству Небеском Христос показао, наследником Божијим те учинио и у радост Господара твога позвао као верног слугу Свог.

 

Канон Богородици са ирмосом на 6, и Светога на 8
Канон Светога, гл. 4.
Песма 1

Катавасија: Отворићу уста своја…

Славних предака изданак свети, на спомену њиховом одгајан, јунаштвом војводе Станка надахњиван, молитвама Мардарија Првог закриљен, постао си сасуд Божји за част изабран, Свети оче Мардарије, молимо те, моли Бога за нас.

Од детињства душом ка Небу си стремио, у једанаестој години да се замонашиш си зажелео, као млад богослов непрестано у цркви за то си се молио, и сада имајући смелост пред Богом, не престај молити се за нас.

Слава. У свету Русију на школе послан, словенство љубећи, Господу служећи, постао си пастир омиљен и беседник чудесан, који и сада стадо Христово молитвама светим напасаш и молиш Бога да спасе душе наше.

И ниње. Тебе, Коју све силе небеске неућутно певају, јер си Христа Бога, Цара Превечнога непорочно родила, молимо: удостој нас да се и ми, спасени Тобом, у Царству Сина Твога нађемо у хору оних који Те вечно песмом радују.

 

Песма 3

Катавасија: Твоје песмословце, Богородице…

Духом Светим вођен, словенство си проповедао, руску сиротињу збрињавао и ратне заробљенике у вери утврђивао, од злих људи клеветан и прогоњен био, рано мучеништво окусивши, све си благодаран Богу отрпео, Светитељу оче Мардарије, помози и нама да се од злога избавимо молитвама твојим.

Славни беседник, анђео-благовесник, Христову љубав свуда си сведочио, од народа вољен, Господ те штедро благословио да Га увек славно прослављаш.

Слава. У светој Русији у вери прекаљен, непорочан слуга Божији, Цркву свету собом си украсио, зато те Господ као достојног благословио да у далекој Америци градиш свети Божји Дом.

И ниње. Умна трпезо Хлеба Живота, Царице Васељене, Тебе која си Христа Бога надумно родила, сушту Богородицу ми Те величамо.

Седалан, гл. 4:

Да управљаш Црквом Светом Господ ти је као верном слузи своме поверио, као пастир добри, цркву градећи, народ Божији си у вери утврђивао, вражјом злобом окружен, Крстом Христовим злога си победио и у Царство Небеско се уселио да Господа свога вечно прослављаш и молиш се за стадо своје, да се спасемо.

Слава и ниње, Богородичан: Слово оче Христа Бога нашего

 

Песма 4

Катавасија: Који седи у слави…

У светој Студеници против воље родитеља си замонашен, јер си само Господа слушао, Његове свете заповести бодро испуњавао,  милосрђе у душу своју усадио јер ти се Господ у милости најдубље открио као верном слузи Свом.

Високе школе са најбољим одликама си изучио, разумом Божијим се испунио, Премудрошћу просијао и Њоме душе верних обасјао, Свети оче Мардарије, молимо те, просвећуј нас увек молитвама својим.

Слава. Још за живота Светим су те звали, „Мардарије цркву гради, умире од глади“ – у народу су говорили, а злобници клеветали и народ смућивали, али си ти, оче Свети, на зло добрим узвраћао и све молитвама и сузама својим омивао, молећи се непрестано за сав народ свој.

И ниње. Тебе, којом се древни преступ разрешио и Логос Божији у человјечество обукао, као неразрушиво спасење рода хришћанскога, Пресвету Богородицу, ми Те величамо.

 

Песма 5

Катавасија: Задиви се све и сва…

Ризница богатих дарова, учитељ прве наше монашке школе си био, примером својим анђелски лик у ученицима си образовао, ка Христу непогрешиво све приводио и плодан виноград десницом Божијом Господу засадио, Светитељу Мардарије, омолитви и нас молитвама својим.

Светим Николајем Жичким за градитељски подвиг благословен, молитвом и постом манастир и сиротиште си градио, рукама својим, тешком болешћу раслабљен, камење си носио, у срцима верних име Христово узидао и животом својим све нас освештао.

Слава. У свеоружје Божије обучен, благошћу и добротом украшен, благочешће си утврђивао, мученички за Истину ревновао, до последњег даха за Господа војевао, свету мисију своју испунио, пред Престолом Божијим заступајући сав народ твој.

И ниње. Непресушни источниче наше радости, најсветије обиталиште Бога Сина, неисцрпна ризницо најузвишенијег Блага, најсветије певање свих хришћана, Дјево свеопевана, моли Сина Твога, нашег Христа Бога, да се спасемо.

 

Песма 6

Катавасија: Божанствени овај…

Као изабранику своме, свето дело Господ ти је поверио, болешћу раном себи позвао и светитељским венцем увенчао, да Га вечно прослављаш и неућутно се молиш за све који те поштују.

На Славу Божију живећи, за свету Цркву часно си се старао, америчку земљу благодатном речју освештао и исповедништвом живота стубом Цркве Христове постао, Светитељу Мардарије, мучениче савести, молитвама твојим светим сачувај живот наш.

Слава. Због мржње злобника и неслоге у народу много си страдао, тешко се разболео, и од Господа позван у Царство Небеско се преселио, достојан украс Цркве постао, молитвама својим радујући све који те прослављају.

И ниње. Најсветија службо Ангела, непојамно стремљење Херувима, пресвето гледање Серафима, Тебе која си ваистину Бога Сина родила, Мајку свих хришћана, ми Те величамо.

Кондак, гл. 8.

Из Корнета села љешанскога, Црне Горе Петра Цетињскога, Мардарије нови Богољупче, као небопарни си орао преко гора и мора прелетао, од царске Русије до далеке Америке Христа Бога свима сведочио, свесловенско братство си ширио, либертивилски храм саградио, понижених и сиротих добротвор био и у смрти се радујући вечном Царству Божијем.

Икос:

Док си још млађано дете био, богочежњиву душу твоју Господ је посебно благословио, кад си у долини цетињској небопарни Ловћен често сатима посматрао и молитвама Светог Тајновидца Ловћенског за будући се живот надахњивао, и тим надахнућем овим речима народу беседио: „Духа не гасите, зато што сте примили огањ Духа Божијег као искру. Не гасите је него је разгоревајте…“, па ти зато кличемо: Радуј се, Свети оче Мардарије, добри пастиру стада Христовог!

 

Песма 7

Катавасија: Не послужише богомудри…

Као истински Светитељ Божији, кога су још за живота Светим звали, Истину си свагда благовестио, и о светој љубави делима проповедао, појући: Боже отаца наших, благословен јеси.

Уздржањем и бдењем, трудећи се и молећи се Цркву си градио, док су те зли језици клеветали ти си им добрим узвраћао, свагда певајући: Боже отаца наших, благословен  јеси.

Слава. Многу си сиротињску сузу обрисао, гладне и жедне правде наситио, као отац свети свима си све био желећи да спасеш душе свих који поју: Боже отаца наших, благословен јеси.

И ниње. Тебе, која нас мајчинским молитвама својим непрестано грлиш, и у девичанским својим недрима од свих зала чуваш, и небеско гнездо за децу Божију свијаш, једину Богородицу, ликујући величамо.

 

Песма 8

Катавасија: Младиће благочестиве…

Господ је у болести твојој чудо учинио и из самртничке постеље те подигао, јер си Господа замолио да Му још неко време као смерни слуга страдалнички служиш, да Господа појеш дела и преузносиш Га у све векове.

Свето чудо Божије свима си посведочио, јер ти је Господ у виђењу на Свето Причешће као на извор Вечног Живота указао и тако те из мртвих васкрсао, да Господа појемо дела и преузносимо Га у све векове.

Слава. У оскудици и сиромаштву живећи, сиромах си остао и до краја само једно завештао: да се унапреде они који су ти зло чинили, не би ли се тако покајали и смело Господа певали и преузносили Га у све векове.

И ниње. Немоћни да те достојно прославимо, Небеска Царице, као Мајку нашу молимо Те да нас од злога избавиш и Живот нам вечни подариш да Господа појемо дела и преузносимо Га у све векове.

 

Песма 9

Катавасија: Свак земнородни да заигра…

У земљу кротких си се уселио, Светитељу Мардарије, да се вечно освећујеш и са Вишњим Силама наслађујеш, певајући Господу и молећи Га и за нас да се спасемо.

До Престола Свевишњега на крилима добрих дела као Ангел си узлетео и житеље Неба обрадовао молитвама твојим светим за све који те смерно прослављају и вапију ти: Помилуј нас молитвама твојим.

Слава. Монаха правило, пастира узоре, целомудрија образу, Цркве утврђење, Свети Мардарије, ангелоподобни житељу земље, весниче вечног живота, од Господа славом увенчани, Светитељу незаборавни, молимо те, сети се свих нас у Царству Небеском.

И ниње. Радуј се, победниче демона, радуј се, Ангела удивљење, радуј се, убогих Небеско благо, радуј се, ништих спасење, радуј се, обрадована Мати Божија, јер си Спасење света родила.

Светилан:

Светитељу Мардарије, светилниче љубави Божије, Црква света је данас обасјана лучезарним твојим молитвама које приносиш са светлим Силама у незалазној светлости Сунца правде за све нас.

Слава и ниње, Богородичан:

Пресвета Богородице, Христово најсјајније сијање, Ти која си искру Божанског огња у нама разгорела и божанственом љубављу душе наше обасјала, молимо Те, одагнај од нас таму грехова наших и спаси нас молитвама Твојим.

Хвалитне стихире на 4, гл. 4:

Светитељу Мардарије новојављени, народа Божијег учитељу, свештених пастира светило, верних утврђење, болесних укрепљење, жалосних утешитељу, по светој Божјој вољи си живео, по престављењу као Ангел на Небо душом узлетео, да у вечним хоровима Христа Бога славиш. (двапут)

Радуј се, оче Мардарије, изабрани сасуде Божије благодати, богонадахнути проповедниче Јеванђеља Христова, достојно си жезал пастирски носио, учитељ Премудрости свима си постао, земљу си љубављу својом осолио, свету Цркву Божију молитвом украсио, либертивилски храм сузама оросио, живот свој на дар Господу си принео, зато и вапимо: Моли Бога за нас. (двапут)

Слава, гл. 6:

Као древни апостоли, по свој земљи семе науке Божије си посејао, као војник Христов адску змију крстом си победио, као Ангел крилати, Истином светом си сву Васељену распевао, као мученик савести, крв срца свога за Христа си пролио и душе наше њоме убелио да ти смерно певамо: Радуј се, Свети оче Мардарије, добри пастиру стада Христовог.

И ниње, Богородичан: Богородице, ти јеси лоза истинаја….

Велико  славословље.

Молитвени принос послушнице Слађане Кадић, Цетињски манастир.
Тропар и кондак написао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.