Света Тајна Јелеосвећења

pdf   word

Свештеник: Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Чтец: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

Господе, помилуј. (Дванаест пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем.

 

Псалам 142.

Господе, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ гони душу моју, унизио је до земље живот мој; посади ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, размишљам о свим делима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавам се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати Лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан силазећима у гроб. Чувши ме, учини ми ујутру милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибегох. Научи ме да творим вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој Благи нека ме води на земљу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом уништићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

(И опет)

Услиши ме, Господе, у правди Твојој, и не иди на суд са слугом Твојим. (Двапут)

Дух Твој Благи нека ме води на земљу праву.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби, Боже. (Трипут, прекрстимо се и поклонимо сваки пут)

 

Ђакон (Свештеник): Опет и опет у миру Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу твојом.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Поменувши пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Појци: Теби, Господе.

Свештеник: Јер је твоја моћ, и твоје је царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

6. глас

Појац: Алилуја, Алилуја, Алилуја.

(Стих): Господе, немој ме покарати у јарости својој, нити ме у гневу своме казнити.

Појац: Алилуја, Алилуја, Алилуја.

(Стих): Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан.

Појац: Алилуја, Алилуја, Алилуја.

 

Тропари, 6. глас

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Ти као Владици ову молитву: помилуј нас.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као Милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, а ми народ Твој, сви смо дела руку Твојих, и Име Твоје призивамо.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Милосрђа двери отвори нам, Благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда, јер си ти Спасење рода хришћанскога.

 

Псалам 50.

Чтец: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја, и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

Канон

Прва песма, 4. глас

Ирмос: Пучину Црвеног мора стари Израиљ пешице пролажаше сувим ногама, док је Мојсије крстолико раширеним рукама победио Амаликову силу у пустињи.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Владару, који јелејем милосрђа увек тешиш и душе и тела људска, и који јелејем чуваш верне, Ти сам и сада смилуј се јелејем на оне што Ти приступају.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Твоје милости, Владару, пуна је сва земља; стога Те са вером молимо ми који се данас тајанствено помазујемо твојим јелејем божанским, да нам подариш своју надумну милост.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Човекољупче, који си милостиво наредио својим Апостолима да твоје свештено помазање врше на болесним слугама твојим, њиховим молитвама помилуј све печатом твојим.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Једина Чиста, која си родила пучину мира, непрестаним молитвама твојим Богу избави слугу твога од болести и невоља, да би те стално величао.

 

Трећа песма

Ирмос: Тобом се весели Црква твоја, Христе, кличући: Ти си моја крепост, Господе, и уточиште, и ослонац.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Ти, који си једини диван и милостив, у људима верујућим, дај Христе, твоју вишњу благодат тешко болесноме.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Господе, који си некада својим божанским мигом показао маслинову гранчицу ради устављања потопа, спаси милошћу овога патника.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Свећом божанске светлости, у милости твојој, Христе, просвети помазањем и сада онога што са вером хита милости твојој.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Мајко Творца свих, погледај снисходљиво одозго, и молитвама твојим разреши горке патње болесникове.

 

Сједален, 8. глас

Ти који си као божанска река милости, као бездан великог милосрђа, покажи воде твоје божанске милости, и све исцели; обилно источи изворе чудеса, и све умиј; јер прибегавајући увек к Теби усрдно, благодат просимо.

 

Сједален, 4. глас

Лекару и помоћниче патника, Избавитељу и Спаситељу болесника, Ти сам, Владару свих и Господе, даруј исцељење болесном слуги твоме, сажали се, помилуј многосагрешившег, и избави од грехова, Христе, да би славио твоју божанску силу.

 

Четврта песма

Ирмос: Кад Тебе, сунце правде, Црква угледа уздигнута на крсту, она се сва прибра, достојно кличући: слава сили твојој, Господе!

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Спаситељу, који си као непропадљиво миро, које се излило благодаћу твојом и свет очишћава, сажали се и помилуј овога који у божанској вери твојој помазује телесне ране.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Тихошћу печата милости твоје, Господе, запечативши сада осећања слуге твога, учини их непролазним, неприступачним улазом за све непријатељске силе.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Ти Човекољупче, који си болесницима наредио да позивају твоје божанствене свештенослужитеље и да се њиховом молитвом и помазањем јелеја твога спасавају, милошћу својом спаси паћеника.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Богородице Приснодјево, моћна заштито и чуварко моја, пристаниште и оградо, лествице и тврђаво, смилуј се, сажали се на болнога, јер теби јединој и прибеже.

 

Пета песма

Ирмос: Ти си, Господе мој, светлост; дошао си у свет света светлости, која из мрачног незнања изводи оне што Те са вером славе.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Ти си Добри, бездан милости, твојом божанском милошћу, као милосрдан помилуј, Милостиви, паћеника.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Осветивши одозго, Христе, на неисказан начин душе наше и тела божанском сликом твога печата, исцели све руком својом.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Преблаги Господе, који си по неизрецивој љубави својој примио од блуднице помазање миром, смилуј се на слугу твога.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Свехвална, чиста, преблага Владичице, помилуј оне који се помазују божанственим јелејем, и спаси слугу твога.

 

Шеста песма

Ирмос: „Принећу Ти жртву гласом хвале, Господе“, кличе Ти Црква, очистивши се од демонске крви крвљу која по милости истече из Твојих ребара.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Ти си Човекољупче, речима твојим објавио помазање царева, и преко првосвештеника исто извршавао, печатом твојим као милосрдан спаси и болнога.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Спаситељу, нека се ништа од горких демона не косне чула помазаног божанственим помазањем, него га заклони заклоном славе твоје.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Човекољупче, пружи руку своју са висине, и твој јелеј осветивши, Спасе, подај слуги твоме на здравље и на избављење од свих недуга.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Мајко Творца, ти си се у божанском храму твом показала као плодна маслина, којом се свет испуни милошћу; стога додиром молитава твојих спасавај паћеника.

 

Кондак, 2. глас

Ти Преблаги, који си извор милости, оне што с искреном вером припадају неисказаној милости твојој, Милосрдни, избави од сваке беде, и уклонивши болести с њих, подај им одозго божанску благодат.

 

Седма песма

Ирмос: Авраамовски младићи у вавилонској пећи, више распаљивани љубављу побожности него огњем, клицаху; „благословен си у храму славе твоје, Господе.“

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Спаситељу, једини Боже, Ти у милости и сажаљењу свом исцељујеш душевне патње и телесне муке свих, и овог измученог паћеника лечећи сам га исцели.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Када се јелејем помазања буду помазивале главе свих, овоме који иште милост твога искупљења, подај радост весеља Господе, обиљем милости твоје.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Спаситељу, Твој печат је мач за демоне; а молитве свештеника су огањ који спаљује душевне страсти; стога Те с вером славимо ми што добијамо исцељење.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Мајко Божија, ти си Онога што дланом држи све, богодолично зачела у утроби и на неисказан начин оваплотила, молимо те умилостиви Њега према овом паћенику.

 

Осма песма

Ирмос: Данило, раширивши руке затвори у рову чељусти лавовима; а младићи, љубитељи побожности, опасавши се врлином, угасише силу огња, кличући: „сва дела Господња благословите Господа.“

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Помилуј све, Спаситељу, по својој великој и божанској милости; тога ради се скуписмо сви, тајанствено представљајући снисхођење твога милосрђа; са вером приносећи помазање јелејем слузи твоме, кога Ти и посети.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Потоцима милости твоје, Христе, и помазањем свештеника твојих, спери као милосрдан, Господе, патње и муке, најезду болести са овог намученог патника, да би Те, спасен, славио са захвалношћу.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Владару, од нас који се служимо јелејем божанским као знамењем вишњег снисхођења и тихости, не удаљи твоју милост, нити презри оног што Ти са вером увек кличе; сва дела Господња благословите Господа.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Природа прими, о Чиста, као преславну круну Твога Божанског Сина, који сатире војске демона и моћно их побеђује; тога ради, крунисани светлом радошћу твоје благодати, ми те славимо, свехвална Владичице.

 

Девета песма

Ирмос: Од несециве горе, Тебе Дјево, одсече се, руком несечен, крајеугаони камен – Христос, који уједини удаљене природе; стога, радујући се, тебе Богородице величамо.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Погледај с неба, Милосрдни, покажи милост своју свима, дај сада преко божанственог помазања свештеника твојих, Човекољупче, помоћ твоју и силу твоју ономе који приступа Теби.

Слава Теби, Господе, слава Теби!

Преблаги Спаситељу, видесмо радујући се божанствени јелеј, који Ти својом божанском снисходљивошћу прими и видљиво предаде, иако недостојним, заједничарима божанске купељи.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Пожали, помилуј, Спаситељу, избави од страхота и болести, избави од стрела ђаволових душе и тела слугу твојих, као милостив Господ исцељујући божанском благодаћу.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Примајући, Дјево, песме и молбе твојих слугу, молитвама твојим, Пречиста, избави од тешких патњи и болести онога што преко нас прибегава твојој божанској заштити.

 

Богородичин

Појац: Достојно је ваистину блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога-Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.

 

Мала јектенија

Ђакон (Свештеник): Опет и опет у миру Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу твојом.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Поменувши пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Појци: Теби, Господе.

Свештеник: Јер те хвале све силе небеске и Теби славу узносе, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у све векове векова.

Појци: Амин.

 

Светилан, 3. глас

Појац: Благи, у милости погледај оком својим на мољење нас који смо се данас сакупили у твоме светоме храму, да божанственим јелејем помажемо болесног слугу твог.

 

Стихире, 4. глас

Лакоумољиви Човекољупче, дао си Апостолима својим благодат твоју да светим јелејем твојим исцељују све ране и болести; стога, Господе, као милосрдан, и сада овога што са вером приступа јелеју твоме освети, помилуј, од сваке болести очисти, и непролазне хране твоје удостој.

Недокучиви, погледај с неба, као милосрдан, својом невидљивом руком запечативши, Човекољупче, наша чувства, овоме што прибегава Теби са вером и моли опроштај грехова, подари божанским јелејем твојим исцељење душе и тела, да би с љубављу прославио Тебе, величајући моћ твоју.

Човекољупче, помазањем јелеја твога и додиром свештеника освети одозго слугу твога, ослободи болести, очисти и умиј од душевних прљавштина, Спаситељу, и избави од заплетених саблазни, смири болове, одагнај муку и сатри невоље, као сажаљив и милосрдан.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Богородичин

Појац: Тебе пречисту Цареву палату молим, многослављена, ум мој, оскрнављен разноврсним гресима, очисти и начини радосним обиталиштем свебожанске Тројице, да бих ја, непотребни слуга твој, спасаван величао силу твоју и неизмерну милост.

 

Трисвето

Чтец: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

 

Тропар, 4. глас

Ти који си једини брз на помоћ, Христе, брзо посети одозго патећег слугу твог, избави од болести и тешких мука; подигни га молитвама Богородице, једини Човекољупче, да би Те непрестано певао и славио.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): У миру Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): За мир свега света, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и за сједињење свих, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): За овај свети храм и за оне који са вером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Да се благослови јелеј овај силом и дејством и силаском Светога Духа, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): За слугу Божјег (ИМЕ), да га Бог посети, и да благодат Светога Духа сиђе на њега, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Да се он и ми избавимо од сваке невоље, опасности, гнева и нужде, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Заштити, спаси, помилуј и сачувај њега и нас, Боже, благодаћу твојом.

Појци: Господе, помилуј.

Ђакон (Свештеник): Поменувши пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живог свој Христу Богу предајмо.

Појци: Теби, Господе.

 

Онда први свештеник говори молитву јелеја пад кандилом.

 

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Појци: Амин.

 

Молитва јелеја

Свештеник: Господе, који милошћу и милосрђем својим исцељујеш патње душа и тела наших, Ти сам, Владару, освети јелеј овај, да би он био онима који се помазују њиме на исцељење и на уклањање сваке страсти и прљавштине тела и духа, и свакога зла, да би се и у овоме прославило пресвето Име твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Тропари

4. глас

Појци: Ти који си једини брз на помоћ, Христе, брзо посети одозго патећег слугу твог, избави од болести и тешких мука; подигни га молитвама Богородице, једини Човекољупче, да би Те непрестано певао и славио.

 

4. глас

Појци: Душевним очима ослепљен, Теби приступам, Христе, као слепац од рођења, у покајању вичући Ти: милостив нам буди Ти, једини лакоумољиви.

 

3. глас

Појци: Душу моју тешко раслабљену сваковрсним гресима и срамним делима подигни, Господе, твојим божанским заузимањем, као што си и некада подигао раслабљеног, да бих Ти спасаван клицао: жалостиви Христе, дај ми исцељење.

 

2. глас

Појци: Као ученик Господњи, примио си Еванђеље, праведни: као мученик, имаш оно што се не може описати; као брат Божји, смелост; као јерарх, да се молиш; моли Христа Бога, да се спасу душе наше.

 

4. глас

Појци: Очев јединородни Бог Логос, пошто је дошао к нама у последње дане, Тебе, божанствени Јакове, постави Јерусалимљанима као првог пастира и учитеља и верног устројитеља духовних тајни, због чега те сви уважавамо, апостоле.

 

3. глас

Појци: У Миру, Светитељу, показао си се свештенослужитељ, јер си, преподобни, испунивши Еванђеље Христово, положио душу своју за народ свој, и невине си спасао од смрти; тога ради посветио си се, као велики тајник Божије благодати.

 

3. глас

Појци: Васељена пронађе тебе као великог заштитника у опасностима, страдалниче, који побеђује незнабошце. Као што си Лијеву гордост срушио и на подвиг Нестора охрабрио, тако свети Димитрије, моли се Христу Богу да нам подари велику милост.

 

3. глас

Појци: Свети страдалниче и исцелитељу Пантелејмоне, моли милостивога Бога да душама нашим дарује опроштај грехова.

 

8. глас

Појци: Свети бесребреници и чудотворци, посетите немоћи наше: забадава примисте, забадава нам дајте.

 

2. глас

Појци: Величине твоје, девствениче, ко ће испричати? Јер ти точиш чудеса и изливаш исцељења, и молиш се за душе наше, као богослов и пријатељ Христов.

 

Богородичин, 2. глас

Појци: Топло мољење и тврђаво неосвојива, изворе милости, свету прибежиште, усрдно ти вапијемо: Богородице Владичице, похитај, и избави нас од опасности ти једина брза заштитнице.

 

Прво читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Пазимо!

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Прокимен, глас први: Нека, Господе, милост твоја буде на нама, као што се уздасмо у Тебе.

Појци: Нека, Господе, милост твоја буде на нама, као што се уздасмо у Тебе.

Чтец: Радујте се, праведници, у Господу, праведнима приличи похвала.

Појци: Нека, Господе, милост твоја буде на нама, као што се уздасмо у Тебе.

Чтец: Нека, Господе, милост твоја буде на нама.

Појци: Као што се уздасмо у Тебе.

Ђакон (Свештеник): Премудрост.

Чтец: Читање из Саборне посланице Јаковљеве [Јаков 5:10-16].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, за углед страдања и дуготрпљења узмите пророке који говорише у име Господње. Ето, ми називамо блаженим оне који претрпјеше. Трпљење Јова чусте и крај његов од Господа видјесте, јер је Господ многомилостив и сажаљив. А прије свега, браћо моја, не куните се ни небом ни земљом, нити другом каквом заклетвом; нека ваше да буде да, а не, не; да не паднете под осуду. Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека пјева Богу. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вјере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је гријехе учинио, опростиће му се. Исповиједајте пак једни другима сагрјешења, и молите се Богу једни за друге, да оздравите. Много је моћна усрдна молитва праведника.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

Свештеник: Премудрост.

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја!

Појци (8. глас): Алилуја, алилуја, алилуја!

Чтец: Милост и суд твој опеваћу, Господе.

Појци: Алилуја, алилуја, алилуја!

 

Прво читање Еванђеља

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Луке [Лука 10:25-37].

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

Свештеник: У време оно…

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

Ђакон (Свештеник): Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Беспочетни, Вечни, Свети светих, Ти си послао Јединородног Сина свог који исцељује сваку болест и сваку немоћ душа и тела наших, пошаљи Светога Духа свог и освети јелеј овај, и учини да слуги твоме (ИМЕ) који се помазује њиме буде на потпуно избављење од грехова његових и на наслеђе Царства небеског. Јер си Ти Бог велики и диван: Ти чуваш завет свој и милост своју према онима који Те љубе; Ти дајеш избављење од грехова преко светога Сина свог Исуса Христа; Ти си нас препородио од греха; Ти просвећујеш слепе; Ти подижеш оборене; Ти љубиш праведне и милујеш грешне; Ти си нас извео из таме и сенке смрти, говорећи онима у оковима: изиђите! И онима у тами: појавите се! Јер засија у срцима нашим светлост познања Јединороднога Сина Твога, откако се нас ради на земљи јави и са људима поживе; и онима који га примише даде власт да постану синови Божји; бањом препорода дарова нам усиновљење, и ослободи нас ђаволовог насиља; и пошто Ти не би вољан да нас чистиш крвљу, него светим јелејем, Ти нам даде обличје крста његовог, да бисмо постали Христово стадо, царско свештенство, свети народ; очистивши нас водом и осветивши Духом Светим; Ти сам, Владару Господе, дај нам благодат за ово служење твоје, као што си дао угоднику твоме Мојсију, и љубљеном твоме Самуилу, и изабранику твоме Јовану, и свима који су Ти угодили у сваком роду и нараштају, тако учини да и ми будемо служитељи твога Новога Завета над овим јелејем који си усвојио чесном крвљу Христа Твог, да бисмо, свукавши са себе световне жеље, умрли греху и живели правди, обукавши се у Господа нашег Исуса Христа помоћу помазања освећеним јелејем. Господе, нека јелеј овај буде јелеј радовања, јелеј освећења, одећа царска, оклоп силе, прогнање сваког ђаволског делања, печат беспрекоран, радовање срца, весеље вечно, да би они који се помазују овим јелејем препорода били страшни непријатељима, и засијали у светлости Светитеља твојих, немајући мрље ни недостатка, и да би били примљени у твоја вечна одморишта, и примили почаст вишњега звања. Јер је твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

И по молитви узима свештеник стручац, па пошто га умочи у свети јелеј, помазује болесника крстолико: на челу, на ноздрвама, на образима, па уснама, на прсима, на рукама с обе стране, говорећи ову молитву:

Оче свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина свог, Господа нашег Исуса Христа који сваку болест исцељује и од смрти избавља, исцели и слугу твога (ИМЕ) од његових телесних и душевних слабости, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; заступништвом чесних небеских Сила Бестелесних; чесног славног пророка, претече и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Трифуна и Талалеја; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Друго читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Пазимо!

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Прокимен, глас други: Крепост је моја и песма моја Господ, и Он ми би на спасење.

Појци: Крепост је моја и песма моја Господ, и Он ми би на спасење.

Чтец: Карајући покара ме Господ, али ме смрти не предаде.

Појци: Крепост је моја и песма моја Господ, и Он ми би на спасење.

Чтец: Крепост је моја и песма моја Господ.

Појци: И Он ми би на спасење.

Ђакон (Свештеник): Премудрост.

Чтец: Читање из посланице Римљанима светог апостола Павла [Римљанима 15:1-7].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, дужни смо пак ми јаки слабости слабих носити, а не себи угађати. Сваки од нас нека угађа ближњему на добро ради напретка. Јер и Христос не угоди себи, него као што је писано: Ружења оних који руже тебе падоше на мене. Јер што се раније написа за нашу се поуку написа, да кроз трпљење и утјехом Писма имамо наду. А Бог трпљења и утјехе нека вам да исто да мислите међу собом по Христу Исусу, да би једнодушно, једним устима славили Бога и Оца Господа нашега Исуса Христа. Зато примајте један другога. као што је и Христос примио вас на славу Божију.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

Свештеник: Премудрост.

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја!

Појци (5. глас): Алилуја, алилуја, алилуја!

Чтец: Милост твоју, Господе, увек ћу опевати.

Појци: Алилуја, алилуја, алилуја!

 

Друго читање Еванђеља

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Луке [Лука 19:1-10].

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

Свештеник: У време оно…

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

Ђакон (Свештеник): Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Боже велики и вишњи, коме се сва твар клања, изворе мудрости, ваистину неистражљиви бездане доброте и неизмерна пучино милосрђа; Ти сам, човекољубиви Господару, Боже вечнога и чудеснога, кога нико од људи не може докучити мишљу: погледај, услиши нас недостојне слуге твоје, и где, у велико Име Твоје, приносимо јелеј овај, пошаљи твој дар исцељења, и отпуштење грехова, и исцељуј по великој милости твојој. О, Господе лакоумољиви, једини милостиви и човекољубиви, Ти тугујеш због наших зала; Ти знаш да мисао човекова из младости његове нагиње злу; Ти не желиш смрти грешника него да се обрати и жив буде; Ти Бог учовечио си се ради спасења грешника, и саздао се ради саздања твога; Ти си онај што је рекао: нисам дошао да зовем праведнике на покајање него грешнике; Ти си онај што је тражио залуталу овцу; Ти си онај што је марљиво тражио изгубљену драхму, и нашао је; Ти си онај што је рекао: онога који долази к мени нећу истерати напоље; Ти си онај што се ниси згадио на блудницу када је чесне ноге твоје сузама прала; Ти си онај што је рекао: колико год пута пао, устани и спашћеш се; Ти си онај што је рекао да велика радост бива на небу када се један грешник каје; Ти сам, милосрдни Господару, погледај са свете висине своје, и у ово време осенивши нас грешне и недостојне слуге твоје благодаћу Светога Духа, усели се у слугу твога (ИМЕ) који је дошао до сазнања грехова својих и приступио Теби са вером; и примивши га уобичајеним твојим човекољубљем, и ако је што згрешио речју, или делом, или мишљу, опростивши му, очисти га, и сатвори чиста од свакога греха, и увек боравећи заједно са њим, сачувај га у остало време живота његовог да ходи у заповестима твојим, да му се ђаво не би више подсмевао, те да би се и у њему прославило пресвето Име Твоје. Јер је твоје да нас милујеш и спасаваш, Христе Боже наш, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и пресветим, благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

После молитве други свештеник одмах узима други стручац и, умочивши га у свети јелеј, помазује болесника, говорећи молитву:

Оче свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина свог, Господа нашег Исуса Христа који сваку болест исцељује и од смрти избавља, исцели и слугу твога (ИМЕ) од његових телесних и душевних слабости, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; заступништвом чесних небеских Сила Бестелесних; чесног славног пророка, претече и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Трифуна и Талалеја; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Треће читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Пазимо!

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Прокимен, глас трећи: Господ је просветљење моје и Спаситељ мој; кога ћу се бојати?

Појци: Господ је просветљење моје и Спаситељ мој; кога ћу се бојати?

Чтец: Господ је заштитник живота мог; кога ћу се плашити?

Појци: Господ је просветљење моје и Спаситељ мој; кога ћу се бојати?

Чтец: Господ је просветљење моје и Спаситељ мој.

Појци: Кога ћу се бојати?

Ђакон (Свештеник): Премудрост.

Чтец: Читање из Прве посланице Коринћанима светога апостола Павла [1. Коринћанима 12:27-13:8].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, ви сте тијело Христово, и удови понаособ. И ове постави Бог у Цркви: прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, затим чудотворце, онда дарове исцјељивања, помагања, управљања, различитих језика. Јесу ли сви апостоли? Јесу ли сви пророци? Јесу ли сви учитељи? Јесу ли сви чудотворци? Имају ли сви дарове исцјељивања? Говоре ли сви језике? Да ли сви тумаче? А ревнујте за веће дарове. И показаћу вам још узвишенији пут. Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи. И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам. И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи. Љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се, не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу, не радује се неправди, а радује се истини, све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи. Љубав никад не престаје, док ће пророштва нестати, језици ће замукнути, знање ће престати.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

Свештеник: Премудрост.

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја!

Појци (2. глас): Алилуја, алилуја, алилуја!

Чтец: У тебе се, Господе, уздах; нека се не постидим никада.

Појци: Алилуја, алилуја, алилуја!

 

Треће читање Еванђеља

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Матеја [Матеј 10:1, 5-8].

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

Свештеник: У време оно…

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

Ђакон (Свештеник): Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Владико Сведржитељу, свети Царе, који караш и не умртвљујеш, помажеш онима што падају и подижеш оборене, избављаш људе од телесних патњи, молимо се Теби, Боже наш, да излијеш милост своју на овај јелеј и на оне који се помазују њиме у Име Твоје; нека им буде на исцељење и душе и тела, и на очишћење и удаљење сваке страсти, и сваке болести, и ране, и сваке прљавштине тела и духа. О Господе, лековиту силу твоју пошаљи с неба, косни се тела, одагнај грозницу, утишај патњу и сваку прикривену немоћ, буди лекар слуге твога (ИМЕ), подигни га са болесничког одра, и са постеље патњи, читавог и здравог; даруј га Цркви твојој, да Ти угађа и да твори вољу твоју. Јер је твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

После молитве трећи свештеник одмах узима трећи стручац и, умочивши га у свети јелеј, помазује болесника, говорећи молитву:

Оче свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина свог, Господа нашег Исуса Христа који сваку болест исцељује и од смрти избавља, исцели и слугу твога (ИМЕ) од његових телесних и душевних слабости, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; заступништвом чесних небеских Сила Бестелесних; чесног славног пророка, претече и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Трифуна и Талалеја; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Четврто читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Пазимо!

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Прокимен, глас четврти: У који те дан будем призвао, брзо ме услиши.

Појци: У који те дан будем призвао, брзо ме услиши.

Чтец: Господе, услиши молитву моју и вапај мој.

Појци: У који те дан будем призвао, брзо ме услиши.

Чтец: У који те дан будем призвао.

Појци: Брзо ме услиши.

Ђакон (Свештеник): Премудрост.

Чтец: Читање из Друге посланице Коринћанима светога апостола Павла [2. Коринћанима 6:16-7:1].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, какво је слагање храма Божијег са идолима? Јер ви сте храм Бога живога, као што рече Бог: Уселићу се у њих, и живјећу у њима, и бићу им Бог, и они ће бити мој народ. Зато изиђите из њихове средине и одвојте се, говори Господ, и не дохватајте се нечистог, и ја ћу вас примити, и бићу вам отац, и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ. Имајући, дакле, оваква обећања, о љубљени, очистимо себе од сваке нечистоте тијела и духа, творећи светињу у страху Божијему.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

Свештеник: Премудрост.

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја!

Појци (2. глас): Алилуја, алилуја, алилуја!

Чтец: Трпећи потрпех Господа, и чу ме.

Појци: Алилуја, алилуја, алилуја!

 

Четврто читање Еванђеља

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Матеја [Матеј 8:14-23].

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

Свештеник: У време оно…

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

Ђакон (Свештеник): Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Благи и човекољубиви, милосрдни и многомилостиви Господе, обилан у милости и богат у доброти, Оче самилости и Боже сваке утехе, који си нас светим Апостолима твојим окрепио да јелејем и молитвом исцељујемо немоћи људске, Ти сам учини да јелеј овај буде на исцељење онима што се њиме помазују, на ослобођење сваке болести и сваке слабости, на избављење од зала онима што чекају од Тебе спасење. Господе Боже наш, молимо Ти се, Свемоћни, да све нас спасеш Ти, једини лекару и душа и тела; освети све нас; Ти који исцељујеш сваку болест, исцели и слугу твога (ИМЕ), подигни га милошћу своје доброте са болесничког одра, посети га милошћу и саучешћем твојим, отерај од њега сваку болест и немоћ, да би, подигнут твојом снажном руком, служио Теби са сваком захвалношћу, те да бисмо и сада, доживљавајући твоје неисказано човекољубље, певали и славили Тебе који чиниш велике и дивне, славне и изврсне ствари. Јер је твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

После молитве четврти свештеник одмах узима четврти стручац и, умочивши га у свети јелеј, помазује болесника, говорећи молитву:

Оче свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина свог, Господа нашег Исуса Христа који сваку болест исцељује и од смрти избавља, исцели и слугу твога (ИМЕ) од његових телесних и душевних слабости, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; заступништвом чесних небеских Сила Бестелесних; чесног славног пророка, претече и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Трифуна и Талалеја; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Пето читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Пазимо!

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Прокимен, глас пети: Ти ћеш нас, Господе, сачувати и заштитити од рода овога, и увек.

Појци: Ти ћеш нас, Господе, сачувати и заштитити од рода овога, и увек.

Чтец: Спаси ме, Господе, јер осиромаши преподобни.

Појци: Ти ћеш нас, Господе, сачувати и заштитити од рода овога, и увек.

Чтец: Ти ћеш нас, Господе, сачувати и заштитити.

Појци: Од рода овога, и увек.

Ђакон (Свештеник): Премудрост.

Чтец: Читање из Друге посланице Коринћанима светога апостола Павла [2. Коринћанима 1:8-11].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, нећемо да не знате о невољи нашој која нам се догоди у Азији, да сувише бијасмо оптерећени, преко моћи, тако да смо били у недоумици и за живот; чак сами у себи осуду на смрт доживјесмо, да се не бисмо уздали у себе него у Бога који подиже мртве, који нас је од толике смрти избавио, и избавља, у кога се надамо да ће нас и опет избавити, уз помоћ и ваше молитве за нас, да од многих лица буде узнета за нас изобилна благодарност Богу због нашег благодатног дара.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

Свештеник: Премудрост.

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја!

Појци (5. глас): Алилуја, алилуја, алилуја!

Чтец: Милост твоју, Господе, увек ћу певати.

Појци: Алилуја, алилуја, алилуја!

 

Пето читање Еванђеља

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Матеја [Матеј 25:1-13].

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

Свештеник: У време оно…

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

Ђакон (Свештеник): Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Господе Боже наш, Ти караш и опет исцељујеш, подижеш са земље сиромаха, и узвисујеш са ђубришта убожјака; Оче сирочади, и пристаниште витланих буром, и лекару болесних; Ти немоћи наше безболно носиш, и недуге наше примаш; Ти нежно милујеш, прелазиш преко наших безакоња и уклањаш наше неправде; Ти си брз на помоћ и спор на гнев; Ти си дунуо на своје ученике и рекао: примите Дух Свети, којима отпустите грехе, отпустиће им се; Ти примаш покајање грешника, и имаш власт да опрашташ многе и тешке грехе, и дајеш исцељење свима немоћнима и тешко болеснима, Ти си мене смерног и грешног, и недостојног слугу твог, који је многим гресима спутан и у сластима страсти се ваља, призвао у свети и превелики чин свештенства, и удостојио да уђем у Светињу над Светињама где свети Анђели желе завирити, и да слушам еванђелски глас Господа Бога, и да својим очима гледам сами свети Принос, и да се наслађујем божанственом и светом Литургијом; Ти си ме удостојио да свештенодејствујем наднебесне Тајне твоје, и да Ти приносим даре и жртве за грехе наше и људска незнања, и да посредујем за словесне овце твоје, да им својим богатим и неисказаним човекољубљем очистиш грехе. Ти сам преблаги Царе, чуј молитву моју и у овај час и свети дан, и у свако време и место, и услиши глас мољења мога, и даруј исцељење слуги твоме (ИМЕ), који се налази у душевној и телесној немоћи, дајући му отпуштење грехова и опроштај сагрешења, вољних и невољних; исцељујући његове неисцељиве ране, и сваку болест, и сваку немоћ, даруј му душевно исцељење. Ти си додиром исцелио Петрову ташту од грознице те је устала и служила Ти; Ти сам, Господару, и слуги твоме (ИМЕ) подај исцељење и избављење од сваке убитачне болести, и опомени се обилног сажаљења свог и милости своје. Сети се да мисао човекова из младости његове упорно нагиње ка злу, и да нема безгрешног на земљи, јер си Ти једини без греха, који си дошао и спасао род људски, и ослободио нас од робовања ђаволу. Будеш ли се пак судио са слугама твојим, нико се неће наћи чист од прљавштине, него ће се свака уста запушити немајући шта да одговоре, јер је свака правда наша пред Тобом као крпа одбачена. Стога, Господе, немој помињати грехе младости наше. Јер си Ти нада безнадежних, и одмор уморних и натоварених безакоњима, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

После молитве пети свештеник одмах узима пети стручац и, умочивши га у свети јелеј, помазује болесника, говорећи молитву:

Оче свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина свог, Господа нашег Исуса Христа који сваку болест исцељује и од смрти избавља, исцели и слугу твога (ИМЕ) од његових телесних и душевних слабости, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; заступништвом чесних небеских Сила Бестелесних; чесног славног пророка, претече и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Трифуна и Талалеја; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Шесто читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Пазимо!

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Прокимен, глас шести: Помилуј ме, Боже, по великој милости својој.

Појци: Помилуј ме, Боже, по великој милости својој.

Чтец: Срце чисто сагради у мени, Боже, и дух прав обнови у мени.

Појци: Помилуј ме, Боже, по великој милости својој.

Чтец: Помилуј ме, Боже.

Појци: По великој милости својој.

Ђакон (Свештеник): Премудрост.

Чтец: Читање из посланице Галатима светога апостола Павла [Галатима 5:22-6:2].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вјера, кротост, уздржање. За такве нема закона. А који су Христови, распеше тијело са страстима и жељама. Ако Духом живимо, по Духу и да ходимо. Не будимо сујетни, изазивајући једни друге, завидећи једни другима. Браћо, ако и упадне човјек у какво сагрешење, ви духовни исправљајте таквога духом кротости, чувајући себе да и ти не будеш искушан. Носите бремена један другога, и тако испуните закон Христов.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

Свештеник: Премудрост.

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја!

Појци (6. глас): Алилуја, алилуја, алилуја!

Чтец: Благо човеку који се боји Господа; заповести Његове њему су веома миле.

Појци: Алилуја, алилуја, алилуја!

 

Шесто читање Еванђеља

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Матеја [Матеј 15:21-28].

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

Свештеник: У време оно…

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

Ђакон (Свештеник): Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Благодаримо Ти, Господе Боже наш, благи Човекољупче, и лекару душа и тела наших, Ти болести наше безболно носиш, чијом се раном ми исцелисмо; Пастиру добри, Ти си дошао да тражиш изгубљену овцу; Ти малодушнима дајеш утеху и живот скрушенима; Ти си исцелио жену која је дванаест година боловала од течења крви; Ти си Хананејкину кћер од опаког демона ослободио; Ти си двојици дужника опростио дуг, и грешници дао опроштај; Ти си раслабљеноме подарио исцељење са опроштајем грехова његових; Ти си цариника речју оправдао, и разбојника при последњој исповести његовој примио; Ти си грехе света узео и на крсту приковао, Теби се молимо и Тебе преклињемо, у доброти својој Ти сам отпусти, остави, опрости, Боже, безакоња и грехе слуге твога (ИМЕ), и сагрешења његова вољна и невољна, учињена свесно и несвесно, учињена прекршајем и непослушношћу, учињена ноћу и дању, или учињена док је био или под клетвом свештеничком или очевом или мајчином; или учињена погледом очију, или чулом мириса, или блудним додиром, или падањем у блуд, или у неком другом покрету тела и духа, те се тако удаљи од воље твоје и светиње твоје. Све што сагреши он и ми, Ти нам као добар и незлопамтљив Бог и човекољубац опрости, не остављајући њега и нас да се отиснемо у рђав живот, нити да идемо пагубним путевима. О Владару Господе, услиши ме грешнога у овај час за слугу твога (ИМЕ), и као незлопамтљив Бог пређи преко свих сагрешења његових; ослободи га вечних мука; уста његова испуни хвале твоје; усне његове отвори на слављење Имена твога; руке његове пружи на вршење заповести твојих; ноге његове управи на пут твога благовешћа, све његове удове и мисао учвршћујући благодаћу твојом; јер си Ти Бог наш, који си нам преко својих светих Апостола заповедио говорећи: што год свежете на земљи, биће свезано на небу; и што год разрешите па земљи, биће разрешено на небу; и опет: којима год отпустите грехе, отпустиће им се; којима год задржите, задржаће им се. И као што си услишио Језекију у невољи душе његове, у часу смрти његове и ниси презрео његове молбе, тако и мене смерног и грешног и недостојног слугу твог услиши у часу овом, јер си Ти, Господе Исусе Христе твојом добротом и човекољубљем наредио да седам пута седамдесет опраштамо онима што падају у грехе; и Ти тугујеш због наших зала, и радујеш се обраћењу заблуделих. Јер каква је величина твоја, таква је и милост твоја, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

После молитве шести свештеник одмах узима шести стручац и, умочивши га у свети јелеј, помазује болесника, говорећи молитву:

Оче свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина свог, Господа нашег Исуса Христа који сваку болест исцељује и од смрти избавља, исцели и слугу твога (ИМЕ) од његових телесних и душевних слабости, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; заступништвом чесних небеских Сила Бестелесних; чесног славног пророка, претече и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Трифуна и Талалеја; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Седмо читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Пазимо!

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Прокимен, глас седми: Господе, немој ме покарати у јарости својој, нити ме у гневу своме наказати.

Појци: Господе, немој ме покарати у јарости својој, нити ме у гневу своме наказати.

Чтец: Смилуј се на мене, Господе, јер сам немоћан.

Појци: Господе, немој ме покарати у јарости својој, нити ме у гневу своме наказати.

Чтец: Господе, немој ме покарати у јарости својој.

Појци: Нити ме у гневу своме наказати.

Ђакон (Свештеник): Премудрост.

Чтец: Читање из Прве посланице Солуњанима светога апостола Павла [1. Солуњанима 5:14-23].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, Молимо вас савјетујте неуредне, тјешите малодушне, подржавајте слабе, будите великодушни према свима. Гледајте да нико не враћа коме зло за зло; него свагда идите за добром, и међу собом и према свима. Радујте се свагда, молите се без престанка, на свему захваљујте; јер је ово воља Божија за вас у Христу Исусу. Духа не гасите, пророштва не презирите, све испитујте, добра се држите, од зла у сваком виду уклањајте се. А сам Бог мира да вас посвети потпуно, и васцијели дух ваш и душа и тијело да се сачува без порока за долазак Господа нашега Исуса Христа.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

Свештеник: Премудрост.

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја!

Појци (7. глас): Алилуја, алилуја, алилуја!

Чтец: Услишиће те Господ у дан туге, заштитиће те име Бога Јаковљева.

Појци: Алилуја, алилуја, алилуја!

 

Седмо читање Еванђеља

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Матеја [Матеј 9:9-13].

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

Свештеник: У време оно…

Појци: Слава Теби, Господе, слава Теби.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

Ђакон (Свештеник): Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Владико Господе Боже наш, лекару душа и тела, Ти дуготрајна страдања лечиш; Ти исцељујеш сваку болест и сваку немоћ по људима; Ти хоћеш да се сви људи спасу и дођу у познање истине; Ти не желиш смрти грешнику него да се обрати и жив буде; јер си Ти, Господе, у Старом Завету установио покајање за грешнике, за Давида, и за Ниневљане, и за оне пре њих; но и у време свога телесног домостроја спасења ниси призвао праведнике него грешнике на покајање, као што си цариника, као што си блудницу, разбојника, богохулнога гониоца, великога Павла покајањем примио. Петра врховнога и апостола твога, који се трипут одрекао Тебе, примио си покајањем, и обећао си му говорећи: ти си Петар, и на овоме камену сазидаћу Цркву своју, и врата паклена неће јој одолети, и даћу ти кључеве Царства небеског. Тога ради и ми, Благи и Човекољубиви, охрабрени твојим истинитим обећањем, молимо Те и преклињемо у часу овом: услиши молбу нашу, и прими је као кадило приношено Теби, и посети слугу твога (ИМЕ), и ако што сагреши речју, или делом, или мишљу, или ноћу, или дању, или паде под клетву свештеничку или под своје проклетство паде, или клетвом огорчен прокле себе, молимо Те и преклињемо Те: олакшај, отпусти, опрости му, Боже, не гледајући на безакоња његова и грехе, које учини свесно и несвесно, и ако коју од заповести твојих прекрши, или сагреши као онај који тело носи и у свету живи или под утицајем ђавола, Ти сам као благ и човекољубив Бог опрости. Јер нема човека који живи а не греши, јер си Ти једини безгрешан, правда је твоја правда вечна и реч је твоја истина. Јер Ти ниси створио човека за погибао него за вршење заповести твојих и наслеђе живота непролазног, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем и свесветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

После молитве седми свештеник одмах узима седми стручац и, умочивши га у свети јелеј, помазује болесника, говорећи молитву:

Оче свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина свог, Господа нашег Исуса Христа који сваку болест исцељује и од смрти избавља, исцели и слугу твога (ИМЕ) од његових телесних и душевних слабости, и оживотвори га благодаћу Христа Твога: молитвама пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом часног и животворног Крста; заступништвом чесних небеских Сила Бестелесних; чесног славног пророка, претече и крститеља Јована; светих славних и свехвалних Апостола; светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Трифуна и Талалеја; светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

После тога болесник над којим се врши јелеосвећење, ако може сам ступа међу свештенике, или подржаван од својих стоји или седи. А ако то не може, онда га свештеници окружују док он на одру лежи. Настојатељ узима свето Еванђеље и, отворивши га, ставља слова на болесникову главу, док сви остали свештеници придржавају свето Еванђеље. Најстарији свештеник не ставља руку, него громко говори ову молитву:

Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј.

Свештеник: Царе свети, жалостиви и многомилостиви Господе Исусе Христе, Сине и речи Бога живога, који не желиш смрти грешника него да се обрати и жив буде, не стављам руку своју грешну на главу дошавшег к Теби у гресима и молећег од Тебе преко нас опроштај грехова, него твоју снажну и силну руку која је у овом светом Еванђељу, које саслужитељи моји држе на глави слуге твога (ИМЕ), и молим Ти се с њима, и преклињем твоје милостиво и незлопамтљиво човекољубље, Боже, Спаситељу наш, који си преко пророка свог Натана Давиду који се покајао за грехе своје опроштај даровао, и Манасијину покајничку молитву примио, Ти сам и слугу твога (ИМЕ) који се каје за грехе своје прими уобичајеним својим човекољубљем не гледајући ни на каква сагрешења његова; јер си Ти Бог наш, који си наредио да се седам пута седамдесет опрашта онима који падају у грехове. Јер каква је величина твоја таква је и милост твоја, и Теби приличи свака слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Пошто скину Еванђеље са болесникове главе, дају му да га целива.

 

Јектенија

Ђакон (Свештеник): Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење и отпуштење грехова слуге Божјег (ИМЕ).

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Ђакон (Свештеник): Да му се опрости сваки грех, вољни и невољни, Господу се помолимо.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут)

Свештеник: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Појци: Амин.

 

Тропари, 4. глас

Чтец: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Појци: Свети Бесребреници, имајући извор исцељења, ви дајете исцељења свима којима треба, јер сте се од вечнотекућег извора – Спаситеља нашег удостојили превеликих дарова. Јер Господ говори вама као равноапостолним ревнитељима: ево, дадох вам власт над духовима нечистим да их изгоните и да исцељујете од сваке болести и сваке немоћи. Стога, пошто сте истински живели у заповестима његовим, забадава примисте, забадава дајте, исцељујући страсти душа и тела наших.

Чтец: И сада и увек и у векове векова. Амин.

Појци: Погледај на молбе слугу твојих, Свебеспрекорна, отклањајући жестоке нападе на нас, ослобађајући нас сваке невоље, јер Тебе једину имамо као јаку и сигурну тврђаву, и твоју заштиту стекосмо, да се не постидимо, Владичице, призивајући Тебе. Похитај на молбу оних што ти кличу; радуј се, Владичице, помоћи, радости и заштито свих, и спасење душа наших.

 

Отпуст

Чтец: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Појци: Господе, помилуј. (Трипут) Оче, благослови.

Свештеник: Христос истинити Бог наш, молитвама пречисте своје Мајке, силом часног и животворног Крста, светог славног и свехвалног апостола Јакова, првог архијереја јерусалимског, брата Божјег, и свих Светих, нека нас помилује и спасе као благ и човекољубив.

Појци: Амин.

Свештеник: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј и спаси нас.

Појци: Амин.

 

2 Comments

  1. Помилуј нас Господе по милости Твојој

  2. Благодарим +++