Studenti Solunskog univerziteta vratili ikonu Hrista sklonjenu po naredbi dekana

Solun, 16.april 2016 g.

Studenti bogoslovskog fakulteta Solunskog univerziteta su na sopstvenu inicijativu vratili na mesto ikonu Hrista, koja je u februaru 2016.godine, po naredbi dekana fakulteta Miltiada Konstantinu bila sklonjena sa ulaza u zgradu fakulteta-izveštava AgionOros.ru.

U saopštenju studenata rečeno je:

„Mi, studenti bogoslovskog fakulteta danas smo nalonj sa ikonom Gospoda našeg Isusa Hrista postavili na mesto koje mu pripada.

Zahtevamo od dekanata da ne premešta ikonu sa tog mesta. Zahtevamo i da se pokaže poštovanje prema stavu većine studenata…

Dirljiv je bio trenutak vraćanja ikone Spasitelja na svoje zakonsko mesto, kada smo odpevali „Blagosloven jesi, Hriste Bože naš“. “

Izveštaj AgionOros.ru

Odluka novog dekana bogoslovskog fakulteta Solunskog univerziteta „Aristotel“,Miltiada Konstantinu da se ikona Hrista i mesto za poklanjanje izmesti od ulaza u zgradu falulteta, imala je široki odjek u Grčkoj.

Do februara 2016. godine ikona se nalazila na prvom spratu zgrade, oko ulaza, ali je po naredbi dekana premeštena na četvrti sprat u univerzitetski hram.

„To je sramna odluka. Studenti su navikli da se, ulazeći u Univerzitet, poklanjaju ikoni Hrista. Verovatno je to nekog počelo da zabrinjava?“- izjavio je bivši dekan bogoslovskog fakulteta Jovan Kugulis.

„Bez ikone Hrista nezamisliva je bilo koja fakultetska bogoslovska ustanova. Zato se ikona mora nalaziti na vidnom mestu“, podvukao je u intervjuu za časopis „Demokratija“ bivši dekan Aristotelovog univerziteta u Solunu, Mihil Tritos. Po njegovom mišljenju „prenos ikone može biti loš primer jer otvara mogućnost da se sklone i druge ikone u javnim ustanovama“.

 

Izvor: http://www.pravoslavie.ru/srpska/92578.htm

Jedan komentar

  1. Eto to je Jevropa…..Antihristi naređuju, ali ima, Bogu Hvala, onih koji se ne pokoravaju njihovim sablaznostima. Svaka vam čast studenti, jer ste se setili one Hristove…..a ko se mene postidi…..

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *