NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Šta je u stvari prevara (2)

Šta je u stvari prevara (2)

Pitanje:
Poštovani, gledam vaš odgovor na pitanje http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=1061
, pa mi malo nije jasan stav Crkve. Ako se dvoje ljudi koji su u veri viđaju, druže, prijateljski, kao brat i sestra u Hristu (znači nema nikakav fizički kontakt) sa ciljem da vide da li su jedno za drugo, da li su za brak, onda znači da nije prevara ili preljuba ako se jedno od njih dvoje na isti način viđa sa još 5 drugih osoba i tako „slomi srce“ osobi koja misli da je jedina? Ja ne mogu ući u brak sa nekim koga prvi put vidim, moram iskreno da osetim da ga volim, a za to je potrebno vreme, i druženje a onda nailaze iskušenja i razočarenja… Svako dobro od Gospoda
Nataša


Odgovor:
Bog ti pomogao Nataša.
Odgovor na postavljeno mi pitanje na koje ukazuješ govori o zajednici dvoje mladih? ? ? neobjašnjavajući način veze? Odgovarajući na to pitanje ja rekoh stav Svete nam Crkve u vezi Sv. Tajne braka. Da bi svetinja braka bila blagoslovena nije samo do Božjeg blagoslova nego i do nas samih i našeg života.Veza o kojoj vi govorite nije svetinja i nepotpada pod preljubu.
Definicija preljube: preljuba je greh neslobodnog sa neslobodnom, odnosno muža koji ima zakonitu ženu, sa ženom koja ima svoga muža, ili pad slobodnog (neoženjenog) sa zauzetom (udatom) , ili obrnuto.
Preljuba je povreda i skrnavljenje tuđe i svoje bračne postelje. Ako su oba lica neslobodna onda oboje istovremeno skrnave i svoju i tuđu postelju, ne čuvajući u svom zakonitom braku veru i ljubav, prestupajući granice zakona: zato greh preljube podleže većoj osudi nego greha bluda. Sv. Vasilije Veliki za bludnika određuje epitimiju i podvrgava ga zabrani pričešćivanja od 7 godina, a za preljubnika od 15 godina (vidi Zakonopravilo, 58 i 59 pravilo) . Od Gospoda ti želim mir duši, razboritost svetosavlja, veru čistu i mirnoću blaženih svetiteljki.
o.Milan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *