Шта је у ствари превара (2)

Питање:
Поштовани, гледам ваш одговор на питање http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=1061
, па ми мало није јасан став Цркве. Ако се двоје људи који су у вери виђају, друже, пријатељски, као брат и сестра у Христу (значи нема никакав физички контакт) са циљем да виде да ли су једно за друго, да ли су за брак, онда значи да није превара или прељуба ако се једно од њих двоје на исти начин виђа са још 5 других особа и тако “сломи срце” особи која мисли да је једина? Ја не могу ући у брак са неким кога први пут видим, морам искрено да осетим да га волим, а за то је потребно време, и дружење а онда наилазе искушења и разочарења… Свако добро од Господа
Наташа


Одговор:
Бог ти помогао Наташа.
Одговор на постављено ми питање на које указујеш говори о заједници двоје младих? ? ? необјашњавајући начин везе? Одговарајући на то питање ја рекох став Свете нам Цркве у вези Св. Тајне брака. Да би светиња брака била благословена није само до Божјег благослова него и до нас самих и нашег живота.Веза о којој ви говорите није светиња и непотпада под прељубу.
Дефиниција прељубе: прељуба је грех неслободног са неслободном, односно мужа који има закониту жену, са женом која има свога мужа, или пад слободног (неожењеног) са заузетом (удатом) , или обрнуто.
Прељуба је повреда и скрнављење туђе и своје брачне постеље. Ако су оба лица неслободна онда обоје истовремено скрнаве и своју и туђу постељу, не чувајући у свом законитом браку веру и љубав, преступајући границе закона: зато грех прељубе подлеже већој осуди него греха блуда. Св. Василије Велики за блудника одређује епитимију и подвргава га забрани причешћивања од 7 година, а за прељубника од 15 година (види Законоправило, 58 и 59 правило) . Од Господа ти желим мир души, разборитост светосавља, веру чисту и мирноћу блажених светитељки.
о.Милан

Comments are closed.