СПЦ предлаже одлагање црквеног сабора на Криту

Српска православна црква предложила је данас одлагање Светог и Великог Сабора, који је заказан од 17. до 27. јуна на Криту.

Screenshot_1

У писму које је у име Синода СПЦ патријарх Иринеј упутио патријарху Вартоломеју се наводи СПЦ „осећа тешкоћу” да учествује на том Сабору, па се његово одлагање предлаже на неко време, док се не постигне консензус цркава, односно док не буду уклоњене несугласице и постигне јединство по многим питањима.

У синодском писму патријарху Вартоломеју, достављеном и медијима, се наводи и да би будуће окупљање на Криту требало сматрати „предсаборским међуправославним саветовањем”, у циљу, како се наводи, допунске припреме Сабора и побољшања његових текстова.

Синод СПЦ и патријарх Иринеј, као председник црквене владе, истиче да ће то допринети да ”плод Сабора буде сведочење непорочне вере наше, одговор о нади која је у нама и порука спасења у Христу, упућена свима, и онима који су нам близу и онима који су далеко од нас, а нипошто, не дај Боже, ницање нових непожељних и штеточинских раскола и парасинагога под изговором лажно наречене ревности и тобожњег очувања”.

Наводећи да је сувишно да се наглашава са коликом је надом, искреном преданошћу и доприносом СПЦ учествовала у припреми Светог и Великог Сабора Православне Католичанске Цркве, патријарх је у писму истакао да је један од разлога за одлагање незадовољство и критичке примедбе одређених помесних Цркава у погледу појединачних, у предсаборском периоду припремљених текстова.

Како је наведено, одлагање сабора је предложено узевши у обзир и неопозиву одлуку Антиохијске и Бугарске Патријаршије да се уздрже од учешћа на Сабору, али и проблеме у односима и општењу међу Црквама.

Патријарх у писму наводи проблеме међу Црквама Јерусалима и Антиохије због Катара, али и заоштравање односа између СПЦ и Румунске Патријаршије, које се, како се истиче, тешко може превазићи, због антиканонског упада Румунске Патријаршије у Источну Србију и оснивања паралелне епископије, што води ка прекиду литургијског и канонског општења двеју суседних сестринских Цркава уколико не буде стављена тачка на такво понашање.

Истиче и да је, уз перспективу да ти проблеми не буду расправљани и решени на Сабору него да буду одложени за послесаборски период, као да било која комисија може бити орган виши од свеправославног Сабора, СПЦ предложила његово одлагање.

Како се наводи, одсуство воље код Мајке Цркве Константинопољске да бар један од предлога СПЦ, као што је дискусија о аутокефалности, право архијереја да гласају на Сабору, третирање сабора деветог и четрнаестог века као већ васељенских у свести и пракси Православне Цркве, али неки други, можда од мањег значаја, буду уврштени у тематику и дневни ред Сабора, довела је до тога да СПЦ осећа тешкоћу да учествује на Сабору и предлаже његово одлагање.

Иначе, Свети архијерејски сабор СПЦ је 25. маја упутио поруку првојерарсима и Свештеним Синодима помесних Православних Цркава у којима се истиче да да се са разлогом пита да ли и у којој мери припремљени Сабор изражава ”Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву”.

У тој поруци се, између осталог наводи, да се сматра да се усвојеним Правилником организације рада Светог и Великог Сабора Православне Цркве уводи пракса непозната досадашњим саборима Православне цркве, понајвише због неједнакости и неравноправности свих епископа на Сабору.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/356793/SPC-predlaze-odlaganje-crkvenog-sabora-na-Kritu

One Comment

  1. Богу хвала!