СПЦ поново одбила захтев Македоније да прослави Илинден у манастиру св.Прохора Пчињског

“Надлежни црквени орган, из разлога који су добро познати, а нису се променили већ низ година, није одобрио посету државне делегације Републике Македоније манастиру Светога Прохора”, наводи се у писаној изјави Информативне службе Српске православне цркве за РСЕ на наше питање да ли је донета одлука по захтеву Македоније да у среду, 2. августа, обележи државни празник Илинден у манастиру Прохор Пчињски на југу Србије.

Захтев Македоније је био упућен Министарству спољних полсова Србије преко амбасаде Србије у Скопљу, а према речима шефа дипломатије Ивице Дачића, прослеђен је СПЦ јер је у питању манастир.

“Нема то везе са државом, то је манастир. Не може држава да одлучује о томе. Они се сваке године обраћају нама, ми то пошаљемо Цркви, Црква са њима комуницира, а ви знате какви су односи што се тога тиче. Ту нема никакве дилеме”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду 25. јула.

Подсетимо да је премијер Македоније, Зоран Заев, 21. Јула у Сарајеву изјавио да чекају на одговор Србије, али да се неће љутити ако захтев буде одбијен.

“Надам се да ћемо добити одобрење, али ако га и не добијемо нећемо се наљутити”, нагласио је тада Заев.

 

Извор: Радио Слободна Европа

Comments are closed.