Снови / молитве за иноверне / Божија опомена

Питање:
Помаже Бог Мој проблем је у томе што често сањам снове који се обистине понекад су ружни тако да падам у кошмар и стално сам у неком зачараном кругу. Молим вас помозите ми.
Друго питање да ли је гријех молити се за пријатеље друге вјерисповијести и палити свијећу за њих. Треце питање на дан славе СВ.ЈОВАНА КРСТИТЕЉА послије ломљења славског колача запушио нам се димњак, ручак смо обавили кад је почео дим на све стране да излази гости су се разишли ја сам се исплакала да ли је то Божија опомена илије помоћ можда је могло на спавању да се то деси. Славу нисмо мрсили иако раније наши преци нису никад постили СВ. ЈОВАНА.
поздрав
Младенка


Одговор:
Драга сестро Младенка, То што кажеш да сниваш снове који се обистињавају, могли би подвести под ону народну пословицу: Што је баби мило, то се баби снило, односно да често сањамо оно о чему као будни размишљамо. Снови често буду да буду наставак размишљања или догађања у току дана. И добро је ако се обистињавају лепи снови, оно што си на јави желела, у сну снила, а то се касније и догодило. И није без Божје воље и без Божјег дара, да се понекад у сну предскажу неки догађаји или да снови представљају упозорење на неку невољу која ће се догодити или радост која ће нас обрадовати. Свети апостол Петар цитира, на дан Свете педесетнице, када је Дух Свети сишао на апостоле, а народ им добацивао да су се напили младог вина, старозаветног пророка Јоиља, који каже: “И биће у последње дане, говори Господ, излићу од Духа мојега на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши видеће виђења и старци ваши сањаће снове” (Дела апостолска 2, 17) . Јосиф у сну добија заповест да бежи са Исусом и Маријом у Египат, како би избегао покољ деце у Витлејему, а такође у сну добија вест да се врати у своју земљу. Житија Светих пуна су случајева да се у сновима добијају разне поруке и упозорења. Али, са сновима треба бити врло обазрив, јер ако анђели Божји, чувари наши, могу да нам у сну саопште оно што је за нас добро, могу и демони да нас кроз снове наведу на неко зло. Кошмарни снови, на које се жалиш, свакако су последица дневних духовних сукоба у Теби, неког страха од штетних последица неког непромишљеног подухвата, сукоба са околином, поготово са најближим. И онда се ти немири преносе на време одмора, сан није више дубок и миран, па потсвест долази до изражаја. Све оно што се преко дана скупљало у Теби, оптеретило Те је у сну и Ти се будиш уморна, растрешена, па и уплашена. Настој да се увече помолиш Богу за миран сан, а све док не заспиш понављај у себи Исусову молитву.
Није грех молити се за пријатеља друге вероисповести, као и паљење свећа за његово здравље. Ти се можеш молити и за безбожнике, за припаднике друге религије, да би их Господ просветлио и упутио на пут Истине. И свештеник се на Светој литургији моли за “целу васељену”, дакле за све људе који живе на земљи, јер су сви деца Божја, без обзира да ли су уз Њега, у Његовој цркви, или су залутали, отпали од Њега или Га нису ни упознали.
Случај са димњаком на дан Крсне славе Светог Јована може да буде само појава због ваше небриге и неодржавања димњака у исправном стању. А што се то догодило баш кад сте сервирали славски ручак, који је био према црквеном правилу за тај седмични дан, дакле постан, може бити и нека опомена. Можда си у праву кад си помислила: Да се то десило ноћу, кад смо сви спавали, па да смо се у сну погушили, то би била катастрофа. Није искључено да је Свети Јован спасио своје слављенике од сигурне смрти, баш на овај начин. У сваком случају ово је опомена да више пажње посвећујете и тим обичним стварима, па и одржавању димњака у исправном стању.
Срдачан поздрав сестри Младенки и њеној породици од о. Душана

Comments are closed.