NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Slava, praznici, običaji, tradicija » Slava u Sredu ili Petak

Slava u Sredu ili Petak

Pitanje:
Poštovani Oci, Bog vam pomogao Moja slava je sv. Luka. Udala sam se prije dvije godine i ove godine prvi put slava pada u srijedu. Moj svekar kaže da oni nikad nisu postili, bez obzira koji dan pada slava i da je pitao našeg sveštenika, a on mu je rekao da ne moramo postiti, jer nismo nikada. Po onome što ja znam mislim da je to veliki grijeh, a ne znam kako da se onda ja ponašam, da li da ja sama postim, jer slavimo zajedno (živimo u istoj kuħi) . Mnogo bi mi pomoglo da me vi posavjetujete, unaprijed hvala.
N.N


Odgovor:
Pomaže ti Bog draga sestro. Sveta Pravoslava Crkva ustanovilaje vreme posta u toku godišnjeg kruga. Višednevne (4 velika posta) i jednodnevne Krstovdan 18/1, Usekovaje glave Sv. Jovana 11/9, Vozdviženje Časnog Krsta 27/9 i svaku sredu i petak sem trapavih sedmica.
To pravilo nije samo za one koji se pridržavju njega nego je za sve one koji su kršteni u Pravoslavnoj Crkvi. Nepoštovanje ovog pravila je veliki greh. Vi ste dobro shvatili da treba slaviti onako kako nam je predala Majka Crkva. Naš narod bi to lepo rekao: „Kakav dan takva čas.“ Ovim rečima ukazuje na poštovanje pravila o postu. Ne bih se mogao složiti sa konstatacijom da je neko od sveštenika uputio vašeg svekra na mrs u posne dane, pre bih to shvatio kao jedno od „opravdanja.“ Bolje je (manji je greh) i ne slaviti nego nakaradno slaviti. Nije slava „piće i piće“ (krkanluk) nego molitveno proslavljanje svetitelja kao našeg zaštitnika. Da treba da postite toga dana, rekosmo da je pravilo Crkve ali ne samo vi nego i vaši ukućani. Ako ste u mogućnosti nabaviti knjigu Njegove svetosti patrijarha Pavla „Neka pitanja naše vere“ bila bi vam od velike koristi za mnoga pitanja u vašem životu. Ja vam savetujem, da koliko je u vašoj mogućnosti, utičete da se izvršavaju zakoni Svete Crkve radi vašeg i njihovog spasenja. Pazite sestro da vašim primerom jedino možete reči učiniti delotvornim. Kada vam sveštenik bude dolazio na osvećene vodice priupitajte a pred svima kako treba da se slavi slava u posne dane? Želim vam od Gospoda istrajnost u veri i mudrost svetiteljski da možete vaše znanje i veru podeliti sa vašim najmilijim. o.Milan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *