Sedmo suzno moljenje Sv. Jefrema Sirina

Subotom uveče

Blagodat Tvoja, Gospode, podarila mi je da Ti kažem: „Kao jedini Blag i Sazdatelj svih nas, prosti bezakonja i grehe, sluzi Tvome grešnome i nezahvalnome. Znam, Gospode, da gresima prevazilazim sve ljude, ali imam za pribežište sveprevazilazeći bezdan milosti Tvoje. Uveren sam da primaš i miluješ sve koji pritiču blagosti Tvojoj, i kao predznalac, Vladiko, providiš srce došavšeg, pa kao kupca koji je došao sa velikim bogatstvom, primaš onoga koji Ti svedušno prilazi. Jer želiš da vidiš pokajanje, i raduješ se usrđu slugu Tvojih, koji se podvizavaju. Meni nedostojnom sluzi Tvome daruj suze da bih sa prosvećenim umom, ljubavlju i verom umolio, ni sa čim uporedivu dobrotu Tvoju, i iscelio se od skrivenih rana svojih. Pokaži, dakle, i projaviće se na meni bednom milosrđe Tvoje. Od mučenja koje sam zaslužih, izbavi me. Neka se projavi blagodat Tvoja i na meni, kao /što se projavljuje/ uvek i svuda, na bezbrojnom mnoštvu nemarnih. I kao što si blagoslovom Tvojim napunio sudove za vodu, tako i srce moje napuni blagodaću i blagošću Svojom. “

Bolećiva mati čak i kada je odbačena od svoga deteta, ne može da ga prezre, Gospode, jer u njoj nadvlađuje materinska osetljivost. Slično se može videti i kod ptica i životinja, koje si Ti stvorio, Gospode. Ali one neće izaći na Sud, a ja ću zaslužiti kaznu čak i za praznu reč, za lukavu pomisao i za samu želju. Mimo toga, čim mi se ukaže prilika za uživanje, ja istog časa sve zaboravljam, i kao bezuman, u svemu se pokoravam grehu sujetan, gnevljiv, raslabljen, lenj, rasejan, stomakougodnik, slastoljubiv i sav u nečistotama, ja se svakog časa gubim i ne shvatajući to.

Projava blagodati Tvoje, čovekoljubivi Vladiko, donosi sladost, tišinu i umilenje; ne oklevajući, spasi me čovekoljubivi, preblagi Gospode, po velikoj dobroti Tvojoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.