Саопштење за јавност Одбора за Јасеновац

Седница Одбора за Јасеновац одржана у мученичким Долима у Пиви

У петак, 9. јуна 2017. године, у метоху манастира Пиве у Долима, по позиву Преосвештеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, а поводом прослављења Новомученика пивских, одржана је седница Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Око хиљаду и три стотине житеља Пиве, од чега је више од половине било жена, деце и стараца, пострадало је јуна 1943. године у нацистичкој одмазди која је била део ”Операције Шварц”, а коју је извршила 7. SS брдска дивизија ”Принц Ојген” (Prinz Eugen), састављена углавном од банатских фолксдојчера. Већина пострадалих је побијена у Долима, недалеко од манастира Пиве, где су и сахрањени.

Године 1977. уређен је простор и подигнуто је скромно али упечатљиво спомен-обележје. Године 2006. подигнут је храм по обличју Ловћенске капеле и посвећен Трећем обретењу главе Светог Јована Крститеља, на који дан се и десило највеће страдање у Пиви 1943. године. Уз цркву подигнут је и конак а комплекс је постао метохом манастира Пиве.

На предлог Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија Свети Архијерејски Сабор је на свом овогодишњем заседању уврстио пивске страдалнике у календар светих, и тим поводом је сазвана седница Одбора за Јасеновац у Долима. Епископ Јоаникије први пут је преломио славски колач и освештао жито Новомученицима пивским у истом храму на празник Трећег обретења главе Светог Јована 7. јуна 2017. године, који је постао и празник новопросијавших и новоканонизованих новомученика.

Сабрање Одбора за Јасеновац 9. јуна 2017. године је почело светом Литургијом којом је началствовао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије а којем су саслуживали умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије и Епископ пакрачко-славонски Јован, а уз присуство домаћина, владике Јоаникија, те бројног свештенства и народа.

Седница Одбора је одржана у конаку метоха уз учешће чланова Одбора, присутних архијереја, др Вељка Ђурића Мишине, в. д. директора Музеја жртава геноцида из Београда, главне наше институције која се бави проучавањем страдања, и др Јована Делића с Филолошког факултета Универзитета у Београду, иначе Пивљанина.

На седници којом је председавао Епископ пакрачко-славонски Јован опширније се разговарало о прослављању Новомученика пивских, о којима су излагали владика Јоаникије и др Јован Делић, кратко је предочен рад Комисије о Алојзију Степинцу, а примљен је к знању и увид у активности Музеја жртава геноцида и проблеме с којима се суочава у раду.

Одбор се посебно позабавио проблемом проналажења, сахране и меморијализације страдалника чија су тела током Другог светског рата допловила до Београда, што је митрополит Амфилохије иницирао код Светог Синода, а Синод поверио Одбору за Јасеновац. Коначно, Одбор за Јасеновац је чуо како тече рад комисије за Старо Сајмиште, саслушао нацрт предлога закона о будућем меморијалу нa Старом Сајмишту те подржао како идеју о градњи будућег меморијала тако и текст нацрта предлога Закона.

Наредна седница Одбора за Јасеновац одржаће се у другој половини године.

Aдминистрација Одбора за Јасеновац

Извор: Информативна служба Српске Православне Цркве

Comments are closed.