NASLOVNA » Ne damo svetinje » Saopštenje za javnost: Mitropolija crnogorsko-primorska zbog prijeteće epidemije privremeno obustavlja litije

Podgorica obustava litija

Saopštenje za javnost: Mitropolija crnogorsko-primorska zbog prijeteće epidemije privremeno obustavlja litije

mar 13, 2020

Na praznik Prepodobnog Jovana Kasijana Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski g. dr Amfilohije je sa sveštenstvom služio Svetu Liturgiju pređeosvećenih darova u Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom. Poslije Svete službe, sveštenstvo Arhijerejskih protoprezviterijata Cetinjskog, Podgoričko-Kolašinskog i Podgoričko-Danilovgradskog je, shodno drevnom predanju Crkve Hristove, pristupilo Svetoj tajni ispovijesti.

U nastavku, održano je bratsko sabranje sveštenstva u Svetogeorgijevskom domu pod Goricom. Mitropolit g. Amfilohije je u svom arhipastirskom obraćanju posebno ukazao na odgovornost sveštenika kao pastira stada Gospodnjeg u svakom vremenu, a posebno danas u Crnoj Gori. Sveštenstvo je podsjetio da pred Svetim Evanđeljem i u Crkvi Hristovoj ne postoje zemaljske, geografske i političke razlike u pogledu vršenja sveštene pastirske službe. Arhijerejski protoprezviteri i sveštenici su podnijeli izvještaje o svom pastirskom radu na parohijama tokom prethodne godine. Na sabranju su razmatrana brojna pitanja iz života Mitropolije i naše pomjesne Crkve, a posebno u vezi nedavno započetih pregovora između Vlade i Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori. Sveštenstvo je, pozdravljajući dijalog između Crkve i države, izrazilo jednodušnu podršku rešenju postojećeg problema sa nadom da će Vlada i Skupština Crne Gore prihvatiti uklanjanje iz pravnog života spornih odredbi kroz predložene izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju Crkve i vjerskih zajednica. Iskazana je posebna blagodarnost vjernom narodu Božjem u Crnoj Gori koji je na litijama posvjedočio svoju iskonsku vjeru u Boga, ljubav prema Crkvi i žrtvu u odbrani svojih Svetinja. Istaknuto je da je naš narod istinski dar Božji u ovom vremenu.

Obavještavamo pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje – učesnike krstonosnih litija – da će Mitropolija Crnogorsko-Primorska kao odgovorna duhovna institucija kojoj je na duhovno staranje povjeren pravoslavni narod Božji ispoštovati odluku nadležnih državnih organa u vezi prijeteće epidemije. S tim u vezi, Mitropolija će do prestanka tih mjera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtkom i nedjeljom, ali ćemo se moliti Bogu Iscjelitelju svake bolesti i nemoći za zdravlje svih u Crnoj Gori i iscjeljenje oboljelih u svijetu. O daljim koracima vjernici i javnost će biti blagovremeno obaviješteni.

Na kraju, vjernima i svima ljudima dobre volje upućujemo riječi utjehe i ohrabrenja uz podsjećanje da su se kroz istoriju Crkve i ljudskog roda pojavljivale brojne i slične ovoj epidemije i bolesti, ali da su one sa molitvom i Božjom pomoći prevazilažene i iscjeljivane. Nema nikakve sumnje da će tako biti i ovoga puta.

Izvor Mitropolija

Komentarisanje nije više omogućeno.