Руска Православна Црква предложила одлагање Свеправославног сабора

Москва, 13. јун 2016. г.

Свети Синод је на ванредном заседању подржао предлоге низа Помесних Православних Цркава о одлагању времена одржавања Свеправославног Сабора и изјавио је да Руска Православна Црква не може учествовати у Сабору на Криту у условима непотпуног представљања Цркава.

Свети Синод је у Изјави о ситуацији која је настала због одбијања низа Помесних Православних Цркава да учествују у Светом и Великом Сабору Православне Цркве подржао предлоге Антиохијске, Грузијске, Српске и Бугарске Православне Цркве за одлагање времена одржавања Свеправославног Сабора.

Предложено је да се сабор одложи на време које «ће бити утврђено након општеправославног разматрања и под обавезним условом сагласности поглавара свих општепризнатих Помесних аутокефалних Православних Цркава».

По одлуци Светог Синода, уколико овај предлог Најсветија Константинопољска Црква не прихвати, а Сабор на Криту, без обзира на то што нема сагласности низа Помесних Православних Цркава ипак буде сазван, Руска Православна Црква «с дубоким жаљењем сматра да делегација Руске Православне Цркве не може учествовати на њему».

У закључку је Свети Синод изјавио да је важно «да се наставе сви напори на јачању општеправославне сарадње у припреми за будући Свети и Велики Сабор, који је позван да постане истинско сведочанство јединства Свете, Саборне и Апостолске Цркве».

Са руског Марина Тодић

Извор: http://www.pravoslavie.ru/srpska/94254.htm

Comments are closed.