Руска парвославна црква Цариградског патријарха Вартоломеја прогласила – расколником

Руска православна црква сматра цариградског патријарха Вартоломеја расколником – објавио је шеф одељења московске патријаршије за спољне црквене везе и односе митрополит Иларион.

Ово је било очекивано након што је РПЦ – у минули понедељак – саопштила да због Украјине прекида све односе са Цариградском патријаршијом..

Иларион је објаснио да се Вартоломеј – одлуком да започне процес давања аутокефалности украјинским расколницима – и сам прикључио расколу:

”Овако мора бити по црквеним канонима. Зато је Цариградски патријах за нас сада расколник”.

У интервјуу телеканалу “Россия 24″ други по рангу јерарх РПЦ додатно је објаснио:

”Ми патријарху Вартоломеју никако не можемо признати право које је себи незаконито присвојио. Право да сам прима и решава апелације помесних православних цркава, да врши упаде на канонску територију православних цркава и да на њима разбојнички ствара неке своје структуре без знања и дозволе тих цркава”.

Иларион је посебно подвукао да да Цариградски патријарх нема право да поништава документе којима је још пре три века била успостављена ”нека црквена реалност”.

Иларион се није осврнуо на одлуку врха расколничке „Украјинске православне цркве“ да у титулатуру свог ”патријарха“ дода Кијево-Печорску и Почајевску лавру којима управља канонска Украјинска правсолавна црква која је повезана са Московском патријаршијом.

Извор: Факти

3 Comments

  1. Подржавам РПЦ и сматрам да сједиште Православља треба да буде у Москви.Историске и економске околности су се промјениле.Хришћанство је утврђено у Констатинопољу када је тај град био најјачи на свијету и то и економски и политички.Турска и исламска освајања су то промјенили.А историја Хришћанства је показала да је важно да поред Силе Господа треба да иза Хришћанства стоји и најјача земаљска сила.Расколи који су настали настали су због људских подјела на земљи.Не сматрам да је потребан и неко унијаћење.Нема никакве потребе да се мијењају канони који су успостављени прије хиљаду и веше године и под којим је Хришћанство освојило свијет и скоро сваког човјека.

  2. Бранислав

    Вартоломеј – АНАКСИОС – НЕДОСТОЈАН !

  3. Mi mirjani ne bi se trebali baviti tom visokom crkvenom politikom i osuđivati.Bar nas tako savjetuju i uče naši dobri pastiri.Međutim pošto smo svi različiti,po mnogo čemu,pa i stepenu obrazovanja,moram istaći,s jedne strane zabrinutost,a s druge veliko zadovoljstvo o stavu ruske Crkve,koji je utemeljen na kanonima.Jer,ako izostanu odgovarajuće reakcije,Carigrad može u bliskoj budućnosti lako posegnuti i za drugim teritorijama i dati legitimitet i ostalim raskolnicima u našem okruženju.Način na koji je Carigrad odluku donio,u najmanju ruku je bezobraština,djetinjeg karaktera..Čast svaka majci Crkvi,koju bi svi trebali pomagati i držati na dlanu,ali njene odluke takve kakve su već su prouzrokovale određene šteta,pa je potrebna “hitna kirurška intervencija uz opću anesteziju”.Svaka čast Moskvi na mudrom držanju i trpljenju.Nadam se da će divlju zvijer istjerati iz brloga…