НАСЛОВНА » Помесне Цркве, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Руска парвославна црква Цариградског патријарха Вартоломеја прогласила – расколником

Руска парвославна црква Цариградског патријарха Вартоломеја прогласила – расколником

Руска православна црква сматра цариградског патријарха Вартоломеја расколником – објавио је шеф одељења московске патријаршије за спољне црквене везе и односе митрополит Иларион.

Ово је било очекивано након што је РПЦ – у минули понедељак – саопштила да због Украјине прекида све односе са Цариградском патријаршијом..

Иларион је објаснио да се Вартоломеј – одлуком да започне процес давања аутокефалности украјинским расколницима – и сам прикључио расколу:

“Овако мора бити по црквеним канонима. Зато је Цариградски патријах за нас сада расколник“.

У интервјуу телеканалу „Россия 24″ други по рангу јерарх РПЦ додатно је објаснио:

“Ми патријарху Вартоломеју никако не можемо признати право које је себи незаконито присвојио. Право да сам прима и решава апелације помесних православних цркава, да врши упаде на канонску територију православних цркава и да на њима разбојнички ствара неке своје структуре без знања и дозволе тих цркава“.

Иларион је посебно подвукао да да Цариградски патријарх нема право да поништава документе којима је још пре три века била успостављена “нека црквена реалност“.

Иларион се није осврнуо на одлуку врха расколничке „Украјинске православне цркве“ да у титулатуру свог “патријарха“ дода Кијево-Печорску и Почајевску лавру којима управља канонска Украјинска правсолавна црква која је повезана са Московском патријаршијом.

Извор: Факти

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *