РПЦ није спремна да прими папу у Москви

Руска православна црква сматра да нема услова за посету римског папе Фрање Москви.

„То није не дневном реду наших билатералних односа. У нашој Цркви има много епископа, свештеника и верника који нису спремни да га прихвате. Не бисмо желели да се наши односи покваре због тих расположења. Више волимо да идемо постепено, без наглих потеза“, рекао је митрополит волколомски Иларион у интервјуу за Швајцарску католичку информативну агенцију.

Како је нагласио шеф Одељења РПЦ за спољне црквене везе, однос између Римокатоличке цркве и Руске православне цркве се позитивно развијају.

Између осталог, он је подсетио на пренос моштију Светог Николе из Барија у Москву и Санкт Петербург.

„То је за нас био догађај од огромног духовног значаја. То је било могуће захваљујући састанку патријарха Кирила и папе Фрање у Хавани. Два и по милиона људи се поклонило моштима, људи су данима стајали у реду по свим временским условима… Такви догађаји су потребни, како би се учврстили наши односи“, објаснио је Иларион.

Извор: Спутник

2 Comments

  1. Zasto bi se mirili sa Papom? Jeli se on pokajao, jeli on spreman da bude pravoslavni hriscanin, jeli se on odrekao raskola
    1054 godine, jeli on osudio zlocine Vatikana proslih vekova i najnovijeg doba?

  2. Papstvo uzrok zla, glume mirotvorce, nisu ni Hriscani,Oni su lazna Rimska crkva prava je to, istocna crkva, of Pavla preko Timoteja,saljem sledecih staresina