Ризница Хиландара богатија за јединствену рукописну књигу

Српску књигу с краја 14. века, с карактеристикама које нема ниједан до сада познати рукопис, манастир Хиландар откупио је од једног грчког колекционара

Рукопис је писан крупним калиграфским полуострвом и указује на врло ученог писара.

Да се налази у фонду Народне библиотеке, била би међу двадесет најзначајнијих рукописних књига које ова институција поседује.

Овако Владан Тријић, заменик управника Народне библиотеке, језгровито објашњава значај рукописа који је недавно купио манастир Хиландар.

Ради се о изузетно вредној српској рукописној књизи, вероватно с краја 14. века.

Била је у поседу једног грчког колекционара, чији је деда био трговац и који је до драгоцене књиге дошао негде у Русији.

Власник ју је прво понудио Атинској националној библиотеци, али они нису били заинтересовани да је откупе.

За њу су, затим, чули стручњаци, археографи из наше националне библиотеке: колеге из Русије су их обавестили да се на тржишту појавила књига више него вредна пажње.

Када је утврђено да се без сумње ради о српском рукопису, почели су преговори националне библиотеке са власником о откупу. Они су, међутим, пропали из процедуралних разлога.

Грк више није желео да чека и већ је био спреман да рукопис понуди некој од аукцијских кућа у Лондону.

Тада је на сцену ступио Хиландар – манастир који има убедљиво највећу ризницу рукописних књига, када је реч о српским светињама.

Тако је царска лавра на Светој Гори први пут ушла у подухват ове врсте, објашњава Миливој Ранђић, директор Задужбине Хиландар.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/371881/Riznica-Hilandara-bogatija-za-jedinstvenu-rukopisnu-knjigu

One Comment

  1. По мом скромном мишљењу тамо јој је и место. Светиње Светима! Свака част наследницима Симеона и Саве! На Многаја Љета, браћо Хиландарци!