Редослед паљења свећа

Питање:
Помаже Бог Часни оци! Прочитао сам одговор оца Драгана на питање једне наше хришћанке (Вида) . Питање је гласило: Када палити свијеће уснулима? (17) О. Драган између осталог каже: “Увек је добро палити, наравно прво за живе па онда за умрле.” Међутим у књизи: “Поуке старца Тадеја”, наш донедавно највећи живи духовник управо учи супротно- да прво треба палити свијеће за упокојене, па онда за живе. Било ми ми важно да ово питање још једном апсолвирамо, будући да сам већ у неколико наврата савјетовао своје познанике да пале свијеће по савјету оца Тадеја.
Раденко


Одговор:
Бог ти помого Раденко, Како је учио о.Тадеј, или како сам ја дао савет, сасвим је небитно, важно је да је суштина иста.
Кад сам рекао палите прво за живе лепо сам објаснио, да ако нема нас живих ко ће уснулима палити за покој душе. Зато треба да се молимо прво за здравље нас и наших ближњих, па онда и за оне који преминуше у благочестивој вери.
Ево једног примера: Кад ти свештеник буде резао славски колач и на молитви за освећење кољива чућеш да се свештеник моли “…БЛАГОСЛОВИ ГОСПОДЕ СЕМЕЊЕ ОВО СА РАЗНИМ ПЛОДОВИМА И ОСВЕТЕ ВЕРНЕ КОЈИ БУДУ ЈЕЛИ ОД ЊЕГА, ЈЕР СЛУГЕ ТВОЈЕ ПРИНЕСОШЕ ОВО ТЕБИ У СЛАВУ И ЧАСТ име светитеља И У СПОМЕН ОНИХ КОЈИ ПРЕМИНУШЕ У БЛАГОЧЕСТИВОЈ ВЕРИ… ” очигледно је да се овде молимо прво за живе, па тек онда за оне који су преминули у вери.
Ти види сад да ли ћеш палити себи пре или после умрлих, али не видим колико је то битно за отварање нове теме а мислим да није битно ни за спасење.
Него ти брате ако желиш да твој живот буде по о.Тадеју, ти живи тако, то је твоја слобода, али ако ниси у нешто сигуран, а ниси чим си нас овде питао, немој да дајеш другима савете, него нека они савет потраже од свог свештеника а ти их саветуј за оно чиме се ти бавиш. Ја ћу давати савете онако како сам ја учио, јер до сада нисам наилазио на људе којима су моји савети били на штету, па се надам да неће ни теби. Свако ти добро желим
о.Драган

Comments are closed.