NASLOVNA » Mišljenja na savremene teme, PITANJE PASTIRU » Rasuđivanje, ispovest i elektronske kartice

Rasuđivanje, ispovest i elektronske kartice

Pitanje:
Pomaže Bog, hteo bih da vas pitam par stvari. Prvo, gde prestaje rasuđivanje, a gde kreće osuđivanje? (Oci kažu da je rasuđivanje majka vrlina, i da slepa ljubav nije ljubav, a opet, ako previše gledam i procenjujem postupke bližnjeg da bi rasudio kako da se ponašam, onda vidim da krećem u osuđivanje) .
Drugo, da li je pametno da se ispovedam kod sveštenika, koji ima učenje koje nije pravoslavno? (spasiće se i jeretici, samo pravoslavni imaju najveće šanse da se spasu… ili spasiće se i nekršteni neznabožac koji je dobar i ne bije svoju ženu…) Treće, počeo sam skoro da radim na jednom mestu gde svi radnici, tamo zaposleni, upotrebljavaju elektronske kartice za prijave na posao itd. (čitao sam tekstove otaca, čitao sam i izjave Sinoda Ruske, Grčke i Ukrajinske Pravoslavne Crkve o njihovom protivljenju INN, a i na forumu je bio jedan tekst Starca Pajsija, koji su izrazito protiv tih elektro-dokumenata, i koji govore da je prelest stav „lako ćemo, dok imamo u sebi Hristovu ljubav“) . Šta i kako da se ponašam ako mi kažu da moram i ja da je uzmem, pošto sam skoro krenuo da radim još je nisam dobio. Još nešto, ako tamo pljušte psovke i hule na Boga, kako da se ponašam? (Tu jednostavno ne bi pomoglo da kažem kako to nije lepo i kako nije u redu da se huli na Onog Koji je darovao život, prosto bi to izazvalo suprotan efekat) . Trudim se da budem i dalje ljubazan sa njima, jer su i oni obraz Božiji. Da li ja nekako tu snosim odgovornost? Konačno, kako da se borimo, mi mladi, sa iskušenjem koje nas neprestano napada („Enjoy i have fun! „, „Povuci i pokreni zabavu“ – reklama za neko pivo, pa onda sve one silne devojke sa bilborda, pa uopšte celokupan način života koji je zasnovan samo na zabavama. kako da se u toj atmosferi sećam da ću da umrem? ) hvala vam unapred i svako dobro
S.


Odgovor:
Mnogo pitanja dragi S.
Rasuđivanje me podseća na rusku reč „rassudok“ koja znači razum, um, pamet, zdrav razum, razbor i td. Dok sud (grč. krisis) jeste reč koja izražava misao gde se vodi neko iztražujuće delo do davanja konačne odluke. Za ovo drugo treba neko da vas ovlasti jer je po svojoj suštini opšte delo a ne individualno. Tako i vi postupjte i rasuđujte situaciju, i po zdravom razumu u njoj ostajte ili se klonite, a uzdržavajte se da donosite sud o ljudima. Vi tako nikada nećete moći da osudite, a individualna osuda i grešnika mnogo je opasna stvar (to pravo ima samo Crkva) . Ne sudite da vam se ne sudi – evanđelska misao pred kojom danas najviše padaju hrišćanske duše. Da li je ta elektronska kartica pokropljena žrtvenom krvlju; ili vam ona možda smeta da odete u hram Božiji na molitvu; ili vam ona prilikom kupovine hleba traži odricanje od Hrista; ili vas ona primorava na neke satanske rituale i gaženje naših svetinja; ili obečašćavanje porodice i dr.? Ako imate ovu hrišćanski slobodu vi postupite tako kako je Gospod rekao: Kesaru kesarevo a Bogu Božije. Mnogi nepotrebno dižu ogromnu prašinu oko ovih kartica grešeći se o prave mučenike Hristove. „Broj zveri“ neće vam dozvoliti tu gore pomenutu hrišćansku slobodu, jer će tada sve da bude protiv Hrista (Antihrist) . Da budemo zahvalni Bogu i priznamo da nas niko ne dira i da mirno možemo crkveno da živimo, samo nažalost mi nećemo nego mnogoglagoljivo mudrujemo o spasenju, a ono je u principu prosto. Lako ćemo dok nas ne diraju i fizički ne primoravaju da suprotno Evanđelju živimo; eto o tome mi treba da brinemo, a ne o onom „šta će biti kada bude“. Bitno je šta mi sada radimo za Crkvu, za bližnjeg i za samog sebe. U sredni gde se Bog unižava i ismejava a nema načina da se od nje udalji najbolje je da se molite za njih i da izbegavate osudu. I naš Spasitelj je rekao: Oprosti im jer ne znaju šta rade? ! Enjoy and have fun -takva atmosfera zamajava čoveka da će stalno da bude tako i da neće da umre. To je njen cilj. A kada stignu godine i bolesti ove naše pale i smrtne prirode garantujem da će da zaborave sve pa i ovo „enjoy i have fun“. Pre svega zabavamo dolazi kraj, kao i rimskom „hlebu i igrama“. A smrt će biti sve bliže i bliže. Može malo da se zabavi ali zabava ne može da bude sav smisao našeg života – opsesija, jer će ona prestati i nastupiti uninije ako našu dušu ne trzaju viši ideali.
Pozdravlja vas oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *