Раскол у историји цркве

Питање:
Помаже Бог.
Имао бих три питања, надам се да неће бити превише компликована и да вам неће узети пуно времена. Прво питање било би у вези Преподобног Теодора Студита. Читам о неким расколим у цркви и канонским неслагањима па ми баш није јасно објашњено у књизи коју користим зашто је прекидао општење са својим Патријасима у периоду другог Иконоборства (813-842.г.) , нешто је у вези брака и прељубе али никако не разумијем, укратко само да могу да повежем.
Друго питање односило би се на разлику између Пасхе и Пасхалије, Епископ Атанасије спомиње да је при преласку на нови (Грегоријански) календар промјенута (сад незнам тачно шта Пасха или Пасхалија) једно од то двоје, знам шта је Пасха као Јеврејски празник али незнам шта је Пасхалија (немојте замјерити што незнам, што рече Епископ Атанасије “Лупио па остао жив”) , па ако може мало објашњење, и још ме интересује једна важна одлука-једна догматска: “да се забрањује додавање у Симбол Вере израз ФИЛИОКВЕ”? ? ? . Шта је то ФИЛИОКВЕ уопште? ? Хвала и свако добро вам од Бога желим!
Бојан


Одговор:
Драги Бојане, поред највеће жеље да помогнем ја први део питања најбоље не разумем, па нећу да се упуштам у нагађања.
Неканонским преласком на нови календар (својевољним) , или григоријански, пре скоро једног века уведен је молитвени раскол у Православну цркву. Он се још увек икономијом трпи, а ради реда треба да се каже да је она у Цркви увек имала привремени кактер (трпељиви) . У Православљу стоје две опције, да се неозакоњује непослушање у временима када је Црква после Нерона била највише гоњена, или пак да се врати на стари календар, који је тесно везан са богослужбеним поретком у Православној цркви. Мењањем календара мења се сав богослужбени систем у Цркви, и доводи у питање постојање Петровог поста.
Пасха, или нова Пасха, уствари је Васкрс човека у Богочовеку Исусу Христу. Пасха је Васкрс.
Пасхалија је таблица, или форма по којој се одређује датум Пасхе-Ускрса, и по раним установама -Апостолским правилима, донешена је уредба, или канон, по којем се опредељује време празновања Пасхе (Васкрса) . Суштина тог правила је да се Васкрс НЕ СМЕ празновати раније јудејске! Дакле, како можемо да празнујемо Васкрсење Христово до тога када је по том историјском редоследу разапет? Папа Григорије је прекршио ово правило и реформисао календар, да данас римокатоличка црква често празнује Васкрс раније јуедјске, т.ј. раније распећа. Револуција у Русији је донела зло све-православне ширине, тако да сабор епископија Руске Цркве (неупоредиво најбројнијих у Православљу) , није узео учешћа на том константинопољском сабору, на којем је извршен покушај увођења новог календара. У то исто време, уз помоћ светских власти и ондашњих политичких прилика неки њени делови објављују себе аутокеалним, као у случају Финске правосалвне цркве. А где је у Цркви непослушање ту је и погрешно учење. Даншња Финска црква је једина која директно крши ово по природи непроменљиво апостолско правило, и празнује Пасху по новом или Григоријанском календару. Овај случај ствара огроман проблем у Православљу, а посебно подвлачимо скоро једновековну ћутњу – куквачко одбацивање овог огромног еклисиолошког проблема.
«Филиокве» значи да Свети Дух исходи и од Сина, док је православно учење да Он исходи само од Оца. Филиокве је католичко исповедање а не православно. Оно је за нас погрешно учење или јерес.
Поздрав
оЉубо

Comments are closed.