Rad nedeljom i praznikom

Pitanje:
Pomoz Bog. Oče, sigurno ste na slična pitanja odgovarali, ali Vas molim da odgovorite na moje, iz razloga što sam zbunjena i ne znam šta da radim. Radi se o praznovanju, poštovanju Nedelje i Svetaca. Danas je Nedelja, mala Gospojina, mi radimo terasu na kući, izneli smo to roditeljima, svekru i svekrvi, i dobili uputstvo, da se preksrstimo i da nastavimo sa radom, tj. majstori rade, ali se radi na našoj kući, suprug i svekar pomažu. Ja sam pričala sa svekrvom i rekla da mi je žao što danas radimo, mogli smo da preskočimo. Sutra majstor radi i neće moći kod nas da dođe…., i pored ostalog mi je rekla da sam uočljiva i da ne valja tako da čoveku uočljivo kažem da je praznik a on već radi i to su rekle neke stare babe…i kako ja nisam prijatelj kada tako kažem. Da Vas više ne opterećujem, molim Vas kažite mi šta u tim situacijama da radim. Osećam se grešnom jer ne mogu da sprečim neke stvari a tiče se moje porodice.
Hvala Vam unapred
Ivana


Odgovor:
Bog ti pomogo Ivana, Što se tiče rada nedeljom i praznikom postoji pravilo: „šest dana radi i svršuj sve svoje poslove, sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome“
U pravoslavno praksi postoji pravilo da Hrišćanin u nedelju i na praznik, ako je moguće treba da posećuje Bogosluženje, kod kuće u te dane treba da čitaju svete knjige i vreme da posveti molitvi. Svi poslovi moraju da se odlože za drugi dan.
Ali postoje neophodni poslovi koji ne trpe odlaganje. Briga o deci, pripremanje hrane, negovanje bolesnika, odnosno sve što ide u korist naših bližnjih, jer dela ljubavi se ne smeju odlagati.
Porodicu i prijatelje voli i poštuj, ali uvek više slušaj šta će ti Gospod reći, a ne, neke stare babe. Sigurno da nije dobro da se na tako veliki praznik kao što je rođenje Presvete Majke Božije, radi nešto potpuno nebitno jer ta terasa nikako ne treba da bude preča od nas samih i velikog praznika. Gospod kada priča o spasenju često kaže da se porodica pokazuje kao neprijatelj kad je reč o spasenju, i zato ne treba ispunjavati njihovu grešnu volju i želju na uštrb volje Božije i NJgovih zapovesti da se ne radi kad nije dozvoljeno. Znaj Ivana da uvek treba nastupati mudro: uvek poštuj roditelje i tvoje, i tvoga muža i moliti se za njih ali pažljivo treba odbiti rad kad Crkva to zabranjuje. Trebaš da se pomoliš za njih da im Gospod da, da se vrate veri i Crkvi svojoj. S poštovanjem
o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *