Prva molitva, kada i kako

Pitanje:
Pomaže Bog časni oci. Imam jedno pitanje za vas, nisam mogao da pronađem da je neko ranije pitao nešto slično. Pitanje je jednostavno. Kada i kako je nastala prva molitva, da li za vereme Mojsija ili još pre? Mada bih volio da znam i za prvu hrišćansku molitvu kako i kada je nastala. Svako vam dobro od Gospoda Boga.
Momir


Odgovor:
Dragi brate Momire, Molitva je stara koliko i svet. U nevidljivom svetu anđeli Božji
neprestano slave Gospoda, a to je i molitva, a stvoreni čovek od praha zemaljskog, u koga je Bog udahnuo duh živi, stupa odmah u kontakt sa Bogom kroz razgovor. Mi i danas kažemo da je molitva razgovor sa Bogom. Znači, molitva je nastala stvaranjem čoveka kao bogolikog bića.
Na prvim stranicama Biblije imamo opis žrtava koje su prinosili sinovi Adama i Eve Kain i Avelj, što je bila jedne vrste molitva Bogu. Kasnije čitamo o molitvama patrijaraha, Noja, Jova, sudija, proroka i careva, a najlepše molitve je ispisao car David u psalmima. Hrišćanska molitva potiče od Hrista, koji se vrlo često molio svom nebeskom Ocu, a kada su i apostoli poželeli da ih nauči kako da se mole („Gospode, nauči nas da se molimo“ Luka 11, 1) , Hristos je pred njima izgovorio Molitvu
Gospodnju, Oče naš… „Gospode nauči nas da se molimo“, obratio se Hristu jedan učenik, čije nam ime nije poznato, i ta molba je
proizvela najveću reku molitve u svetu, Molitvu Gospodnju. Dobro je što ne znamo ništa o tom učeniku, jer on na taj način redstavlja sve nas.
Svi smo mi predstavljeni u njemu i on u ime nas govori: Gospode, nauči nas da se molimo. Apostoli su se, svakako, molili i molitvama starozavetnim, ali su vrlo brzo počeli i sami da izgovaraju, po nadahnuću, molitve pri lomljenju hleba, pri Evharistiji i time počeli formiranje hrišćanskog bogosluženja, koje je protkano molitvama moljenja, zahvaljivanja i proslavljanja.
Radosne prazneke Hristovog vaskrsenja, uz pobedni pozdrav HRISTOS VASKRSE, želi ti o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *