Проблеми са органима за варење

Питање:
Већ дуже време имам хроничних проблема са органима за варење и у Божићном посту ми је позлило, између осталог и због опште исцрпљености организма јер радим ван места становања тако да више од пола дана нисам код куће, што значи и да су ми могућности за каквом таквом пристојном исхраном која ће обезбедити нормалан рад мог организма веома смањене. До прошле године типик је у потпуности испоштован што се тиче исхране. Прошле године тегобе су почеле за време Апостолског поста, а поновиле су се за време Госпојинског поста, те је нужно требало поћи по савет код свог парохијског свештеника. Дуго сам времена у цркви и позната су ми правила свих заповедних постова, али и чињеница да је дужност парохијског свештеника да правила поста прилагоди телесним и здравственим потребама парохијана. По тражењу савета о начину исхране за време госпојинског поста следио је одговор: Строго на води, иначе нема причести! ! ! Желим да се радујем посту и причести, не желим да опет колабирам, не желим да га ”одрадим” механички и при томе у себи ропћем на Њега, тј. да Му уместо заслужене љубави искажем гнев. Христос је љубав и знам да Он не жели да ја умрем већ да живим Њиме и у Њему. Тамо више не идем по савет. Опростите што је моје писмо тако обимно, али мислим да је нужно ради бољег сагледавања целокупне ситуације и давања исправнијег одговора. Питање гласи: Да ли смем да се причешћујем током овог поста иако не постим на води, тј, свих 7 дана постим на уљу, без рибе? Свако добро у Господу нашем Вам желим.
Н.Н


Одговор:
Драга, Разумем да ти није лако да постиш, али морам признати да ме мало брине то што кажеш да због поста имаш “…хроничних проблема са органима за варење.” Изгледа као да си уверена да пост доводи твој организам до “опште исцрпљености”, и да га твоје тело, због посла који радиш, не подноси.
Пост није ту да нас сатре и уништи, већ управо да нас подигне и помогне. Није човек створен ради поста, него је пост установљен ради човека. Стога, мени изгледа да се ти не сналазиш најбоље у току поста, јер има толико разноврсне хране, коју треба јести редовно у току дана и од тога никаквих колапсирања или опште исцрпљености неби смело да буде. Волео бих да сам ближе па да поразговарамо о томе како, шта и када узимаш током поста? Можда је у томе проблем? У сваком случају, препоручио бих ти да о томе поразговараш са неким духовником и упиташ га да те посаветује како да постиш, обзиром на то како живиш и шта радиш. Свако би требао да се обрати свом надлежном свештенику, или ономе код кога се причешћује, и да се са њиме консултује. Моје прво питање би ти било шта, када или како често, на који начин и како спремљено или готово једеш? А са овако мало података ти немогу много помоћи, осим да те упутим, ако ти буде користило, на одговоре на оваква и слична питања, која су већ на нашем сајту: http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=8&qa=702
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=3&qa=1118
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=6&qa=738
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=10&qa=690
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=11&qa=215
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=12&qa=194
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=13&qa=107
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=14&qa=74
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=15&qa=93
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=17&qa=11
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=18&qa=6
Поздравља те и благословене дане Часног поста од Бога ти жели, о. Срба

Comments are closed.