Прељуба

Питање:
Оче, помаже вам Бог У браку сам већ више од петнаест година и имам троје деце…Иако сам се удала млада и прошла многа искушења, немаштину, ратове, избеглиштво и болест никада до сада нисам дозволила да се осрамотим било чиме. Без претеривања ћу рећи да сам увек за пример узимана и као мајка и као супруга и као човек и верник… А онда пре отприлике пар месеци у Храму (на моју срамоту) упознам човека са којим сам истог дана почела дружење. Разговори прво о вери, па о животу па на крају о свему и свачему и то сваки дан. Користила сам и злоупотребила поверење мужа и деце и пала у грех. Да баш тако пала. Ја нисам дете и нисам занешењак. Нисам Ана Карењина а нажалост ни Лаура. Шта да радим грешна сада? Не могу да мужа у очи гледам и лажем! Не могу да одем а ни да останем! Не могу себи да опростим ни што сам младића на грех навела (хвала Богу барем он нема породицу) . Цак и кад се молим не знам шта од Бога да иштем осим смрти. Мислим да смрт једино искрено желим, она би ми децу сирочадима направила али би ме барем памтили као мајку и жену а не као прељубницу.
Помозите ако икаква помоћ за мене постоји!
Марија


Одговор:
Драга Марија, Да, заиста је врло тешко то што си учинила, али уопште није немогуће покајати се. Свима нама демон убацује помисли да би нам одстранио савест пре пада у грех. Он нам кроз мисли сугерише: “Хајде, опусти се, Бог је добар, имаш и ти право на мало утехе, доста си се мучио, треба мало и живети, није то ништа страшно, видиш да и други људи живе…” А када паднемо у грех, онда нам шапуће: “Ти си најгори, видиш шта си урадио, људи ти то неће заборавити ни опростити, ни Бог ти то неће опростити, шта је било – било је и сада нема повратка ни излаза из ове ситуације…”
А Црква и вера управо постоје због нас грешника. Да смо били и остали сасвим праведни, Христос неби имао потребе да долази, да нас учи вери у Бога, нади и љубави, верности и чедности…”
Мораш разговарати са мужем, припреми се и реци му шта се догодило. Замоли за опроштај.
Исповеди се код свештеника, уздај се у Бога и затражи помоћ од Њега. Ако си имала довољно снаге да погрешиш, имај сада мало снаге да се исправиш, да се покајеш. Понизила си се несвесно у греху, понизи се сада свесно у подизању из греха и смрти. Није то ни мало немогуће, шта више, покајање је једини и најважнији посао хришћанина. То се тражи од свих нас.
Од Бога ти помоћ, мир и благодат жели, о. Срба

Comments are closed.