Представљена макета унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве

У Руском дому је представљена аутентична макета унутрашње декорације куполе храма Светог Саве. Презентацији макете присуствовао је председник Србије Томислав Николић, који је и председник Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару. Председник Србије је рекао да је исконска веза српског и руског народа старија од свих нас и да ће трајати дуже од свих нас.

1109103631

„Можда је Свети Сава та веза због које нам не пада на памет да радимо једни против других”, рекао је Николић и подсетио да се Свети Сава постригао у руском манастиру на Светој Гори, те да је руски манастир на тај начин утицао да хришћанство добије свеца. Николић је рекао да је Србија могла да настави темпом којим је до сада градила храм, али да је са захвалношћу прихватила да јој руска страна помогне у осликавању куполе храма. Он је подсетио да је ове године Влада Србије први пут издвојила новац из буџета за довршење храма, те да се на тај начин Србија коначно ујединила око Храма Светог Саве.

„За многе је то била грађевина која ће некада да се заврши. Захваљујем председнику Русије Владимиру Путину и представницима фирме ’Газпромњефт’, који су омогућили да се радови на храму убрзају”, рекао је Николић.

1109102969

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да Храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету, визит-карта Београда, српског духа, те да сваки православац, сваки Рус, долазећи у Београд, већ стреми у храм.

„Свети Сава није био само српски светац, није само први српски архиепископ, већ део духовног ланца који спаја Русију и Србију. Већ пет векова, Архангелска саборна црква Кремља украшена је фрескама на којима су насликани Свети Сава и његов отац Свети Симеон Мироточиви”, рекао је Чепурин. Он је додао да се Русија поноси тиме што учествује у изради унутрашњег украса храма и да су захвални компанији „Газпромњефт” на њеном доприносу.

„Сигурни смо да ће 1.230 квадратних метара куполе до наредне јесени сијати бајковитим светлом”, рекао је Чепурин и додао да ће уз помоћ светих патријарха Кирила и Иринеја, власти и бизниса, радити на томе да украшавање храма буде настављено и након завршетка ове етапе, те да заједнички рад још више зближава руску и српску православну цркву.

1109103198

Владика топлички Арсеније подсетио је да је Друштво за подизање храма настало пре 120 година, а да је изградња храма почела пре 80 година. Он је рекао да је питао једног монаха-старца зашто толико траје изградња храма, те да му је старац рекао да господ допушта да се више генерација „угради” у Храм Светог Саве. „Господ допушта да се два народа уграде у храм”, рекао је Арсеније и додао да је господ ујединио српску и руску браћу, да заједно украсе храм, који ће бити „украс не само православног света, већ хришћанства уопште”.

„Сведок сам да храм не посећују само хришћани, већ припадници свих религија”, рекао је владика.

Члан Управног одбора компаније „Газпромњефт” Александар Дибаљ рекао је да је храм симбол пријатељства два народа, да су радови на изради мозаика почели у Москви, да је ангажовано на десетине људи и да ће ускоро моћи да се виде и у храму. „Нема сумње да ће посао бити завршен на време”, закључио је Дибаљ.

Унутрашњост Храма Светог Саве биће осликана мозаиком, а радовима на куполи руководиће академик и члан Руске Академије уметности Николај Мухин – преноси Танјуг.

 

Извор:http://www.politika.rs/scc/clanak/369250/Predstavljena-maketa-unutrasnje-dekoracije-kupole-Hrama-Svetog-Save

One Comment

  1. Једна слика вреди хиљаде речи. А за приказивање лепота овог храма требаће много слика. Све најлепше жеље и дубоко “Хвала” свима онима, који су се уписали у зидове овог храма било то новчаним прилогом, радом у храму или молитвама. На многаја љета!