Председник САД Доналд Трамп саопштио је да САД званично признаје Јерусалим као главни град Израела

Трамп је на конференцији за медије позвао све релевантне факторе да признају Јерусалим и додао да су Сенат и Конгрес одобрили ову одлуку.

“Након две деценије, нисмо ближе мировном споразуму Израела и Палестине, стога сам донео одлуку да званично признам Јерусалим за престоницу Израела”, рекао је.

Председник САД каже да је ова одлука донета у најбољем интересу САД и мира између Израела и Палестине. Трамп каже да је овај чин кључан корак ка миру.

“Јерусалим мора да остане град где ће се молити и Јевреји и муслимани и хришћани”, рекао је он и позвао особље амбасаде САД у Израелу да почне процес пресељења амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

View image on Twitter

Трамп је додао да његови претходници нису имали вољу да реше вишедеценијски сукоб између Израела и Палестине, али су, као председници, решавали проблеме у складу са захтевом времена.
Палестинци палили америчке заставе због Трампове одлуке

Стотине Палестинаца у појасу Газе протестовале су због најаве америчког признавања Јерусалима као главног града Израела.

Демонстрације на улицама града Газе организовале су различите палестинске фракције и екстремистичке организације које су позвале на палестинско јединство у одговору на Трампово саопшење.

Учесници протеста су палили америчке и израелске заставе, махали палестинским заставама и носили транспаренте с порукама да је Јерусалим вечна палестинска престоница.

4 Comments

  1. Ja se slazem sa bratom Draganom koji ovo narocito priznavanje Jerusalema za prestolnicu Izraela povezuje sa Svetom knjigom Otkrovenja i apokaliptickim vremenima koja sada nastupaju. Tim pre sto “ustolicenje Jerusalema” izrice americki Predsednik Donald Trump koji je u sastavu Templara-pod okriljem Rimokatolicke Crkve, zaduzenim za cuvanje Hristovog groba. Takodje, neko je pomenuo CIONIZAM, i smatram da je Americki Predsednik Trump “oznacio trasu cionizma” svojim brojnim postupcima i izjavama od dolaska na vlast 2016 sto se najvise ogleda u njegovoj uni-lateralnoj monetarnoj politici prema svim zemljama i nacijama.
    Osim toga, poneuo bih da je, po mom znanju, u toku gradnja nadzemnog dela Solomonovog Hrama u Jerusalemu gde ce se zacariti sam Antihrist! ……..Mi, hriscani, treba da se sklonimo iz sveta, slusate li vesti o nevremenu po svetu, zemljotresi, ratovi i bune, poplave, klizista po Kaliforniji tek pre nedelju dana….i mnoga druga upozorenja Gospodnja?! Slava Gospodu koji nas OPOMINJE!

  2. Историјски, град је јудејски.. међутим, незгодно је то – историјско право…мислим, колико далеко ,под којим околностима и тако то…Расуђујући о блиској прошлости, по начину на који су основали државу-немају никаква Права.

  3. Алексадар

    Па зар није Јерусалим израелски? Јесте.. Нисам за ционистичке идеје Израела али град јесте израелски.

  4. Da ovo izgleda kao pocetak apokalipticnih dogadjaja,ali ne treba zaboraviti snagu muslimanskog sveta!