Поводом 70.рођендана патријарха РПЦ у Москви борави девет поглавара православних цркава

Патријархов рођендан је, као што се види, за Русију више рођендана. Зато је у Москву допутовало девет поглавара помесних православних цркава: патријарх Александријски и целе Африке Теодор, патријарх Јерусалимски Теофил, Каталикос-Патријарх целе Грузије Илија, патријарх Српски Иринеј, архиепископ Нове Јустинијане и целог Кипра Хризостом, архиепископ Тирански и целе Албаније Сава, митрополит Чешких Земаља и Словачке Ростислав и митрополит целе Америке и Канаде Тихон.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј стигао је у петак у послеподневним часовима у Москву где ће присуствовати прослави седамдесетог рођендана Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.

На аеродрому “Шереметјево” Његову Светост Патријарха српског дочекао је Председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион, Епископ Сава, викар руског патријарха, Епископ моравички Антоније, старешина Подворја српске Патријаршије у Москви као и г-дин Славенко Терзић, изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у Руској Федерацији.

Чланови свештене делегације Српске Православне Цркве су и Преосвећени Епископ бачки Иринеј, високопреподобни архимандрит Исихије, намесник манастира Ковиља, и часни ђакон Владимир Руменић.

Поводом Кириловог рођендана, у Москви је отворена изложба фотографија „Син Цркве“, уз непосредно учешће министра културе РФ Владимира Мединског и режисера Никите Михалкова.

Седамдесети рођендан патријарху Кирилу честитао је и Владимир Путин.

У честитци, коју је послао поглавару Руске православне цркве, наглашава се: „Ви сте многе године посветили подвижничком служењу Руској православној цркви и доследној и тврдој заштити њених вредности и идеала. Заслужили сте најискреније поштовање својом сталном бригом о очувању јединственог историјског, културног и духовног наслеђа Русије, као и својом подршком институцији породице и васпитавању нових генерација“.

1100010190

Путин је посебно казао на „огромни допринос“ патријарха Кирила међурелигиозног и међунационалног дијалога и јачању у Русији мира и друштвене слоге.

Иначе, руски лидер је у филму „Патријарх“, који је приказао  телеканал „Россия 1“, оценио:

„Православље и Русија су нераздвојиви. Током целе историје православље је играло веома значајну улогу у животу наше државе и нашег народа. Хришћанске, православне вредности леже у темељима нашег моралног система“.

„У том смислу је православље најважнији саставни део душе Русије“ – подвукао је Путин.

У филму је открио и ово: „Не могу да кажем да увек и стопроцентно подржавам патријархова мишљења. Можемо се око нечега и спорити, али су наши погледи веома блиски. Од њега се много шта може узети. Његови савети ми много значе.“

Посебно је нагласио да је поглавар РПЦ „веома умни, образовани и дубоки човек“, са којим је интересантно разговарати о свему – веронауке и теологије до историје и државних послова.

 

Извори:

http://fakti.org/orthodox-point/svyataya-rus/putin-kirilu-mnogo-mi-znace-vasi-saveti-pravoslavlje-najvazniji-sastavni-deo-duse-rusije

http://www.tvhram.rs/patrijarh-irinej-stigao-u-moskvu

Save

Comments are closed.