NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Post u toku trudnoće

Post u toku trudnoće

Pitanje:
Pomaže Bog! Suprug i ja smo u braku 10 godina, a tek sada sam u drugom stanju. Koristili smo lozu sa Hilandara za nerotkinje, molili se Bogu, obilazili manastire i Bog je uslišio naše molitve. Naravno postili smo svaku srijedu i petak, te velike postove, redovno se ispovjedali i pričešħivali. Inače post mi nije nikada padao teško mislim na hranu. Od kako sam saznala da nosim dijete razdijelili smo postelje, ali ja sam i dalje jela posnu hranu u posne dane. Moj paroh mi je rekao da ne treba da postim. Možete li mi potvrditi da li je to ispravno, jer me stalno grize savjest. Jednostavno navikla sam da postim i sada me je strah kada se omrsim.
Još me interesuje da li je ispravno da se pričešħujem svake Liturgije, jer osjeħam da bi to bilo mnogo dobro za moju bebu. Ne mogu nigdje u svetim knjigama da nađem odgovor na ta pitanja. Zahvalna, sestra
Željka


Odgovor:
Bog ti pomogo Željka, Iz tvog pisma ne vidim u čemu je problem? Kažeš da si i dalje nastavila da jedeš posnu hranu u posne dane, ne vidim da je tu nešto loše i da nešto grešiš ako tako radiš. Svi oni koji redovno poste sve postove kako tipik nalaže, svaku sredu i petak, može da se pričešćuje često. Opet oko tih nekih detalja porazgovaraj sa tvojim sveštenikom koji te je već savetovao kako da radiš.
Da li je to dobro za tvoju bebu? To ti ne mogu odgovoriti jer to zavisi od mnogo čega. Najbitnije je da ti sad izneseš trudnoću do kraja i rodiš tvoje čedo za koje ti se Gospod smilovao, a iako se ponekad u trudnoći i omrsiš nemoj to da shvataš tragično, trudnicama je mnogo toga dozvoljeno i imaju određene privilegije.
Neka bi Gospod dao da sve bude po volji Njegovoj. S poštovanjem
o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *