Поклоњење Пресветој Богородици

Свети ДИМИТРИЈЕ Ростовски

 

 

Ходите, поклонимо се Царици нашој, Богородици. (поклон)

Ходите, поклонимо се Дјеви Марији, Царици нашој, Богородици. (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо самој Господарици Дјеви Марији, Царици нашој, Богородици. (поклон)

Поклањам се Теби, Пресвета Богородице, Која си нам Твојим рођењем показала Светлост истиниту, Царице неба и земље, Надо безнадежних, Помоћнице немоћних и Заступнице свих грешних; Ти ме покривај и штити од свих невоља и беда душевних и телесних, и, молим Те, буди ми заступница светим молитвама Твојим. (поклон)

Клањам се Твоме безгрешном зачећу и рођењу од Твојих светих родитеља Јоакима и Ане, и молим Те, Господарице моја, дај ми да започнем безгрешни живот и пробуди у мени покајање. (поклон)

Клањам се Tвоме увођењу у храм Господњи, Трогодишња Девојчице, и молим Те, Светлости моја, учини ме храмом Духа Светога молитвама Твојим. (поклон)

Поклањам се Благовештењу Твоме, Пресвета Дјево, када си дејством Духа Светога, према гласу архангела, зачела Реч Очеву, и молим Те, Светлости моја, мени очајном благовести спасење. (поклон)

Поклањам се рођењу Твоме, када си оваплотила и родила свету Христа Спаситеља и постала Мајка Божја, од све творевине прослављана и преузношена, и молим Те, Светлости моја, буди и мени Милосрдна Мати и сада и у будућем веку. (поклон)

Клањам се Твоме очишћењу, Нескверна, Беспрекорна, Непролазна, Пресвета, и молим Те, Светлости моја, молитвама Твојим очисти ме од сваке прљавштине тела и духа. (поклон)

Клањам се и поштујем болове Твоје, које си претрпела за време својевољног страдања Сина Твога, када се обистинило пророчанство Симеоново: „ А и теби самој пробошће мач душу“, и молим Те, Светлости моја, избави ме од телесних и душевних болести. (поклон)

Поклањам се Теби, Господарице, сећајући се радости Твоје, коју си имала у време Васкрсења Сина Твога, и молим Те, Светлости моја, успавај моје плотске страсти. (поклон)

Пресвета Владичице Богородице! Прими ово мало мољење и принеси га Сину Своме и Богу нашем, да спасе и просветли, Тебе ради, душе наше. Гледајући Твој пресвети лик, као истиниту Богородицу видим Те с вером срца и са духовном љубављу припадам, поклањам се Теби, Која на рукама Својим држиш Превечног Младенца, Господа нашег Исуса Христа, поштујем Те и молим са сузама: покриј ме покровом Својим од видљивих и невидљивих непријатеља, Ти Која си људски род увела у Царство Небеско. Амин.

 

После овога „Достојно јест јако воистину“.

 

 


Превод са руског за svetosavlje.org
Бојана Милидраговић

Извор:
Аzbyka.ru

 

Comments are closed.