Завршена рестаурација Христовог гроба у Јерусалиму

Хришћанске власти завршиле су данас рестаурацију Христовог гроба у базилици Светог гроба у Јерусалиму, саграђеној на месту распећа, сахране и васкрсења Исуса Христа.

Грчки тим за рестаурацију, сачињен од археолога и других експерата, успешно је окончао радове на рестаурацији Едикула што је реч изведена из латинског термина „aedecule”, што значи „мала кућа”.

Уклоњена је ружна гвоздена конструкција коју су британске власти направиле 1947. године као потпору за зидове. Очишћена је чађ која се накупила на зидовима камене фасаде пошто су ходочасници на том месту деценијама палили свеће. Више нема страха за стабилност старог храма који је последњи пут обновљен пре више од 200 година.

Светски фонд за заштиту споменика, који је прикупио четири милиона долара за обнову, саопштио је да је интервенција била неопходна јер је постојала „опасност од колапса”.

 

Конструкција од мермера и кречњака стоји у Храму Христовог Васкрсења из 12. века, а која стоји на остацима из 4. века.

Била је потребна хитна обнова гробнице која је годинама била изложена факторима животне средине, као што су вода, влага и дим.

 

 

Извор: http://fakti.org/globotpor/zavrsena-restauracija-hristovog-groba-u-bazilici-svetog-groba-u-jerusalimu

Save

2 Comments

  1. SILAN JE GOSPOD U SVIM DELIMA SVOJIM , ZATO MU LASKAJU NEPRIJATELJI NJEGOVI.SLAVA BOGU ZA SVE.

  2. Иако су Арапи 1009 године до темеља уништили храм, који су подигли Свети Константин и Јелена, приликом ове рестаурације позитивно је утврђено, да је стена на којој је било положено Спаситељево тело остала неоштећена. Велики си Господе и велика су чудеса Твоја! Kao што је велики енглески песник Блејк написао ” Ви (Христови непријатељи ругачи) бацате песак против ветра, а он га враћа на вас”