Патријарх српски Иринеј у историјској посети Манастиру Хиландар

Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј је у посети Манастиру Хиландар где је начелствовао свеноћним бденијем и Светом Архијерејском Литургијом поводом славе Манастира Хиландар, Ваведења Пресвете Богородице – јавила је Телевизија Храм.

Патријарх Иринеј први је поглавар Српске Православне Цркве који је на дан манастирске славе у Хиландару служио Свету Архијерејску Литургију.

Свјатјејшег Патријарха српског заједно са братијом дочекао је високопреподобни архимандрит Методије, игуман Манастира Хиландара који је у свом поздравном говору рекао:

„Када говори срце тада речи нису потребне – тако ми овде кажемо када нам дођу најдражи гости. Али пошто је предање Светогорских отаца такво да је ред када се заврши славословље у Цркви, да се каже и поздравна реч, тако и ми трудећи се да у Манастиру Хиландару сачувамо оно што смо наследили од старих отаца желимо да вам искажемо неколико речи добродошлице: Као прво Свјатјејши благодаримо што сте прихватили наш смирени позив и дошли овде заједно са нашим драгим Епископом Јованом, да начелствујете на свеноћном бденију и на Светој Литургији на празник Пресвете Богородице и њеног уласка у Храм. Ево овде, код иконе Пресвете Богородице Тројеручице где сада стојите, смирена молитва нашег братства је да вас сама Пресвета Богородица награди за тај Ваш труд и да вам она, као што је и до сада сигурно била, увек буде помоћница, и да Вас са све своје три руке од данашњег дана још више помаже, Вас и цео клир Српске Православне Цркве којом Ви мудро до сада руководите и сав наш верни народ који је Ваше словесно стадо. Такође, на Светој Гори је обичај да други дан славе буде посвећен спомену светих ктитора. У Манастиру Хиландару свети ктитори су први Свети Сава и Свети Симеон, и ми ћемо их славити у понедељак, и призивати њихове молитве, посебно молитве Светог Саве на чијем трону већ 6 година седите, да Вас он и његов отац Симеон стално прате својим молитвама и да Вам помажу, да нам још много година будете мудри наставник и пастир, и да нам још много пута долазите овде у Манастир Хиландар, да нас окрепљујете својим благословом и својим молитвама“ – рекао је игуман Манастира Хиландар архимандрит Методије у својој поздравној беседи.

„Велики је дар милости Божије, Пресвете Богородице и светих ктитора ове наше највеће светиње, како српске и светогорске тако и свеправославне, што нас је Господ благословио да узмемо учешће у прослави славе ове светиње, да заједно са вама заблагодаримо Господу за сва она добра која од њега свакодневно примамо, и да овој нашој великој светињи измолимо милост и благодат Божију и Пресвете Богородице, да штите ову нашу велику светињу, наш народ, и цео род православни и хришћански. Велика је част доћи, стати ногама својим на ово место где су свети нашега рода пролазили, ногама својим газили, и што ми после толико времена можемо да идемо истим стопама, истим путем а надајмо се и истом путу Јеванђељском и духовном којим су они ишли. Хвала Вама и братији што чувате ову светињу“ – рекао је Патријарх српски Иринеј преноси Телевизија Храм.

 

Извор: http://www.tvhram.rs/patrijarh-irinej-na-hilandaru-velika-je-chast-stajati-nogama-svojim-na-mesto-gde-su-sveti-nashega

One Comment

  1. У ери Вучића све је историјско…