Патријарх Иринеј у Грачаници: Срби да остану на својим огњиштима

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Грачаници да Срби треба да остану на Косову и Метохији упркос томе што је њихов положај можда тежи него икад, те поручио да нема мјеста никаквом исцртавању граница и да не може прихватити да би српске светиње на Космету могле да буду “у некој другој држави”.

Патријарх Иринеј у Грачаници - Фото: СРНА

Патријарх Иринеј у Грачаници Фото: СРНА

– Остајте овдје на своме – поручио је српском народу патријарх Иринеј који је јутрос посјетио Манастир Грачаница са патријархом антиохијским и свег Истока Јованом Десетим.

Патријарх Иринеј је нагласио да је положај Срба и Српске православне цркве на Косову и Метохији, можда, тежи него икада, али да се Срби морају борити да се овдје одрже, јер све док су на Космету – овај свети простор је њихов.

– Надамо се, прије свега уз помоћ Божију и светитеља који почивају у Патријаршији, Дечанима и другим светињама на Космету опстати на овој крвљу мученика нетопљеној земљи – поручио је патријарх српски.

Српски патријарх је додао да је било много тешких времена која су Срби савладали, па ће тако бити и у онима која долазе.

– Искушења и невоље пролазе, па су, можда, та тешка времена добра опомена да се вратимо Богу – рекао је патријарх Иринеј.

Одговарајући на питање има ли мјеста подјелама и исцртавању граница, патријарх Иринеј је рекао: “Никако подјеле”.

– Не могу схватити да Призренска богословија гдје сам био 15 година, Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница и друге светиње на Косову и Метохији буду у некој другој држави. То у моју главу не улази, поготово не у срце – нагласио је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је рекао да СПЦ никада није мијењала став о питању Косова и Метохије.

– Ту смо и ту остајемо докле постојимо. Нека окупирају, нека узму, нека освоје, али не смијемо да им продамо – поручио је патријарх Иринеј.

Говорећи о сукобу Васељенске патријаршије и Руске православне цркве, патријарх Иринеј је навео да је то “крупна ствар цркве и да очекује да проговори савест”.

Патријарх антиохијски рекао је да је дошао да пренесе поруку мира и вјере да ће српски народ опстати на Косову и Метохији.

– Срећан сам што нас је патријарх Иринеј позвао да посјетимо манастире на Косову и Метохији, као и што смо код манастира видјели српски народ који је опстао на својим огњиштима, иако је прошао тежак период – истакао је патријарх Јован Десети којег су у манастирској порти дочекали Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије, монаштво и сестринство ове епархије и тридесетак вјерника.

Патријарх антиохијски поручио је да се моли Богу да чува сестринства, братства и цијели српски народ на Косову и Метохији и да им снаге да никада не напусти Космет.

– Манастир Грачаница, који носи име Богородице, мора бити поштован од свих религија, јер је поштивање између религија потврда вјере – истакао је патријарх Јован, уз поруку свеколиком православном свијету да поштује жељу православног народа да остане на свом Косову и Метохији.

Патријарх Јован је у име Антиохијске цркве захвалио патријарху Иринеју за позив да посјети СПЦ и Космет, јер се увјерио да је српски народ вјеран Цркви.

Извор: РТРС

3 Comments

  1. Желјко Пантић

    Живео нам наш Свјатјејши Патријарх Иринеј на многаја лјета и да управлја кормилом Српске Православне Цркве на многаја лјета.Недостојни раб Божији Желјко.Молио бих све правоверне православне хришћане да се помоле за спас моје душе која је у великим искушенјима,као и самог Свјатјејшег.Унапред захвалан.

  2. Желјко Пантић

    Тако је ,православни брате Србине.Останимо своји на своме и уз своју Свету Српску Православну Цркву.Поздрав и свако добро од брата Желјка.

  3. Moja savest mi govori da ” Antihristi hodaju po svim zemljama” kako to pise za poslednja vremena u svetim knjigama. Gradi se nadzemni deo hrama u Jerusalemu ( i to vec neko vreme) gde ce se zacariti Antihrist. Na Kosovu prema tome ima (mnogo) onih koji ce da podrze dolazak Antihrista, mi Srbi , eto kako Svetjajsi Patrijarh kaze, NECEMO, da vidimo…Ali znamo da Markelova zeli Kosovo i da nas posrami vise nego ista, a ona salje sve te Antihriste po svetu…a mi Srbi nismo njima nikad bili dragi…a oni nama PONAJMANJE!!! Sa Srbima je HRISTOS bio i bice, sta da se ceka vise?!…