Патријарх Иринеј: Положај СПЦ у Црној Гори жалоснији него у време Турака, а Срба као у НДХ

Коментаришући честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској, те претње да би Цркви могла бити одузета имовина, патријарх Иринеј је казао да је тако нешто незамилсиво у 21. веку.

“Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разуметл и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију”, казао је патријарх за „Дан“.

Иринеј је навео да ће он као патријарх, али и Српска православна црква стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

“Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе речи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето. Ми ћемо ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цели свет. Црква и верници бране цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање”, истакао је патријарх Иринеј.

Он је незадовољан и положајем и третманом Срба у Црној Гори.

“Ја нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост. То је један народ који се поделио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво”, казао је патријарх српски.

На питање са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је казао да га подсећа на стање у Хрватској у доба фашизма.

“Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост у Хрватској ни данас није бољи положај Срба. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори. Стара је истина ”подели па владај” па се вероватно држе тог принципа. Надам се да ће народ бити свеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи”, поручио је патријарх.

Коментаришући слања црногорских војника у јужну српску покрајину, Косово, патријарх сматра да је то нонсенс. Да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумију.

Тим пре што то ради Црна Гора, која је православна земља, српска земља, да чини такво једно дело у корист оних који су стотинама година рушили и палили и отимали и сада да им још помогне у том незаконитом делу”, закључио је српски патријарх у интервјуу за “Дан”.

Извор: Б92

5 Comments

 1. Док су изгонили србске монахе из србских манастира, србске Црне Горе, нико од наших великодостојника не подиже глас против, a камо ли Патријарх. Но сад, кад непомјаник дође по своје, дају изјаве и каобајаги ишчуђавају се – шта то би? Још једна фарисејска реч, типа:”Боже, хвала ти што нисам као остали људи:….”!

 2. Sukob među braćom je najteži i najgore vrste.Zašto je to tako,izgleda od iskona.U svetootačkoj literaturi,na koncu i najvažnije u Svetom Pismu objašnjeni su svi uzroci poput srebroljublja,gordosti,taštine,vlastoljublja itd.itd i sve te prljavšine kada prenesemo na prostor Crne Gore uzduž i poprijeko,dolazimo do suptilnih mreža gospodara ovoga svijeta,od kojih malo ko ne biva ulovljen,kao što reče sveti Ignjatije.To u zemlji koja obiluje svetinjama i čistotom vjere,bogatom tradicijom kulturnom,narodnom,crkvenom…Kombinacija lokalpatriotizma,sindroma i nametnutog kompleksa i straha malih zajednica.U paranoičnoj stanju,uz već gornje nabrojene uzroke,ide se k stvaranju novog identiteta kroz “novi” jezik,pismo i stvaranje tzv.crkve,a sa ciljem tobože oslobođenje i ulazak društvo “slobodnih naroda”,kroz svakojake integracije,a zapravo se radi o trojanskom konju i služenju stranim interesima.Korimpirana politička elita,rukovođena i financirana iz vanjskih centara moći odrađuje svoj posao.Naša Crkva dobro radi svoj posao i nadam se da neće odstupiti niti se pokolebati…

 3. Da,to je borba od iskona,permanentna.Svjetla i tame,dobra i zla….Ovo su zla vremena,a rat je sveobuhatan,totalan.Mreže gospodara ovoga svijeta,kako piše episkop kavkaški Ignjatije,porobile su mnoge duše ovoga svijeta,pa ništa čudno da su
  razapete i po cijeloj Crnoj Gori,uzduž i poprijeko.Brat na brata kad ustane,zašto?Gordost,egoizam,samoljublje,srebroljublje,taština i sve drugo a u okruženju svetinja ,bisera pravoslavlja kojim obiluje Crna Gora.Ludost i podsmijeh svijeta…Šta još treba?

 4. Није тачно, а срамно је да стари човјек овако лаже.

 5. Бранислав

  Христос посреди нас и јесте и биће !
  Помози Бог ! Мало преоштро речено посебно што знамо како су Срби прошли у НДХ-зији…али да је ситуација озбиљна то је тачно…Срби су у Црној Гори угрожени..тешко долазе до посла, језик им се укида а Српска Црква покушава да се присвоји и направи некаква Црногорска…то су озбиљне ствари…и захтева јасан став и државе Србије према томе..али ко нам је на власти у Србији Србима се добро не пише ни у матици а камоли у околним Српским земљама..