Патријарх Иринеј: Остајем при ставу да није време за долазак папе Фрање у Србију

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј казао је да и даље остаје при свом ранијем ставу да није време за долазак папе Фрање у Србију.

“Својевремено сам рекао шта имам и остајем при томе”, рекао је патријарх Иринеј за лист Блиц.

Говорећи о сусрету са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином, Иринеј је казао да није било говора о доласку папе Фрање.

“О томе ниједну реч нисмо разменили. Ни са једне ни са друге стране. Било је говора о другим стварима, али о томе не”, казао је патријарх Иринеј.

Почетком ове године поглавар СПЦ је рекао да није време за долазак папе Фрање и да је “због свега што се десило у прошлости и огромног броја прогнаника из Хрватске велики део народа против тога”.

Као разлози за недолазак папе у Србију, увек се чуо став СПЦ да би папа прво требало да се поклони жртвама Јасеновца, па тек онда да додје у Београд.

Према наводима листа, тумачења су да се атмосфера мења због тога што Ватикан није признао Косово и зато што није прогласио за свеца Алојзија Степинца, загребачког надбискупа у време НДХ, којег Србија сматра саучесником режима одговорног за многе ратне злочине над Србима.

Извор: НСПМ

5 Comments

 1. Бранислав

  Христос посреди нас и јесте и биће !

  Тзв. свети отац који себе назива папом Римским не треба да крочи на тло Србије..и није услов само Јасеновац..од овог садашњег папе-језуите се може и очекивати да оде у Јасеновац и да тако покуша да нас превари али то није довољно за долазак у Србију..јер се и пре Јасеновца и после Јасеновца и до данашњег дана водила и води мање више отворена политика прозелитизма – покрштавања Православних Срба…а то је главни камен спотицања између њих и нас…а од покрштавања Православних Срба Ватикан никад неће одустати !

 2. Милош Цвјетковић

  Не а о пчеларству би требало. Сама употреба воска у хришћанству је кроз бекове била огромна. Восак је горио вековима у храмовима у добима када је духовност цветела.

 3. Bice ono sto smo i zasluzili da bude….nevidim da smo nesto dobri.?
  Kao da bi narod i znao ..niti ce znati o cemu se tu razgovaralo.
  Gospod nek se smiluje na sacicu vernih istinskih pravoslavnih hriscana koji su ostali verni Hristu …. vreme ce pokazati svoje… ne verujmo ljudskim ustima vec predanju otackom svetih otaca koji su uvek ugodili Bogu. Ko ima usi neka cuje.Amin Boze daj.

 4. Teoretski ,mogla bi proći,ali na međudržavnoj razini kao poglavar države Vatikan drugoj državi,odnosno Republici Srbiji,što je malo vjerojatno u praksi,bez ove druge komponente,vjerske,crkvene itd.U svakom slučaju,dublja analiza govori,da se radi o osjetljivoj i kompliciranoj stvari.Treba neke uvjete-uslove ispuniti da do toga dođe.Naša Crkva i Patrijarh treba voditi mudru,izbalansiranu politiku,sa jasnim stavovima i zahtjevima i ne voditi se dnevno političkim interesima,smicalicama vatikanske kurije,pri čemu oni imaju ogromno iskustvo,znane ciljeve i ustaljene mehanizme.Pravoslavni su to osjetili na svojoj koži…..Razgovarati treba,to je sigurno.Pitanje o čemu,vjerojatno ne o uzgoju ptica ha,ha

 5. Никада неће доћи то време!
  Са Папом се може преговарати само уколико жели да се врати у Православље,
  и сваки друго разговори су бесмислени и сувишни.
  Али, пошто је Он језутита, под заклетвом /сатанистичком/, то се никада неће
  догодити, па, према томе, ни време за посету Србији!

  Драган Славнић