НАСЛОВНА » Друштво, СПЦ, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Патријарх Иринеј: Нека Ђукановић размисли шта чини – да не заслужи проклетство и осуду српског народа и СПЦ

Патријарх Иринеј: Нека Ђукановић размисли шта чини – да не заслужи проклетство и осуду српског народа и СПЦ

 Патријарх Српске православне цркве Иринеј поручио је да ни Турци, ни комунисти нису радили Србима и српској цркви оно што данас чини председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Подсећајући на народну изреку да је „потурица гори од Турчина“, патријарх је казао да се Ђукановићеви преци сада окрећу у гробу.

– Нажалост, човек који је сада на трону светих својих предака чини оно што ни Турци нису чинили. Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала, казао је Иринеј за ТВ Храм.

Он сматра да залагање Ђукановића да непризната Црногорска православна црква добије аутокефалност, али и сраман Предлог закона који предвиђа отимање српских светиња на тлу Црну Горе, изазивају чуђење читавог света.

– Ти покушаји и та дела која намјравају да се учине чине да се сви владари црногорски, од Светога Петра Цетињскога, Петра Другог, кнеза и краља Николе, преврћу у гробовима својим видећи шта чини њихов наследник. Чуде се преци да је на њихов престо дошао човек који ратује против Црне Горе и против Срба у Црној Гори. А шта су Црногорци него Срби из Црне Горе?! Као што постоје Шумадинци, Војвођани, Личани, Босанци, Херцеговци, тако постоје и Срби и Црногорци, казао је патријарх Иринеј.

Ђукановић, тврди патријарх, данас диже глас против Срба у Црној Гори и српске цркве и одузима вековну имовину СПЦ и српског народа.

– Нека му Бог да ума да размисли шта чини и да не заслужи проклетство и осуду целог српског народа и СПЦ. То што чини, то нико не разуме. Ја не знам како на то гледа свет, који поштује своју традицију и наслеђе. Надам се да ће и они реаговати и на место таквог човека довести некога са знањем. Нажалост, тешко ми је то да кажем, али српски народ лепо каже да је потурица гори од Турчина, констатовао је први човек СПЦ.

Извор: Факти

4 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *