Папа Франциско допушта и могућност да жена руководити апаратом Ватикана

Поглавар Римоктоличке цркве Фрања данас је отворио пут да жене постану ђакони и мењају свештенике за одређене обреде као што је крштење, пренели су данас италијански медији.

4247582_0

Папа је данас потврдно одговорио на питање часних сестара да ли је дошло време за формирање комисије за разматрање питања ђаконства код жена. Тачније: папа се у Ватикану срео женама које руководе католичким религиозним организацијама.

„Мислим да би било добро да Црква разјасни то питање. Слажем се и разговараћу да се нешто уради“, рекао је папа.

У наставку је нагласио: „Цркви је потребно да жене активније учествују у доношењу одлука. Оне могу руководити чак и апаратом Ватикана. Овакво повећање улоге жена није никакав феминизам, већ право свих крштених, и мушкараца и жена“.

У Римокатоличкој цркви, ђакони могу да воде мисе, обављају обреде крштења, венчања и сахране. Ђаконство је дуго представљало етапу ка свештенству, али је Савет Ватикана увео стално ђаконство доступно ожењеним мушкарцима који често мењају свештенике.

У хришћанству су до 8. века постојале жене-ђакони.

У неким протестантским црквама постоје и жене-епископи.

 

Извор: http://fakti.org/globotpor/vatikan/francisko-dopusta-i-mogucnost-da-zena-rukovoditi-aparatom-vatikana

2 Comments

  1. Никола Ш.

    Поштована редакцијо овог предивног сајта желим прије свега да вам се захвалим на редизајнираном изгледу и новинама на вашем сајту и да кратко прокоментаришем овај сатански потез папе мислим иначе је комплетан Ватикан сатанизован и срамота је да се жене укључују у обреде у олтарима а хвала Богу то код нас још није било нити ће а што се тиче одлука папе мало је незамисливо ако је то уопште тачно да један аргентинац сам доноси одлуке или је можда човјеку неко угатао и учватао па управља са његовим ломбадним системом…

  2. Pavao_Đerić

    Postojale su đakonise, ali one nisu krštavale već su samo pomagale pri obredu krštenja i miropomazanja (nekih delova tela) i pripremali žene i devojke i pazile na red u Hramu.