Обнова Цркве Гроба Господњег – најсветијег места хришћанства

Светиња у којој се, према веровању хришћана, налази празан Христов гроб и у којој се сваке године на Велику суботу појављује пламен благодатног огња, требало би да буде реконструисана до почетка следеће године.

Crkva-Hristovog-vaskrsenja2

Обнова Цркве Гроба Господњег, Кувуклије, која се налази под сводовима Цркве Христовог васкрсења у Јерусалиму, како је најављено, почиње одмах после прославе Васкрса. Најсветије место хришћанства, у којем се, према веровању, налази празан Христов гроб и где се сваке године на Велику суботу током молитве јерусалимског патријарха појављује пламен благодатног огња, требало би да буде реконструисана до почетка следеће године. Очекује се да ће радови трајати око осам месеци, током којих ће челична конструкција капеле бити ојачана, поломљени делови замењени, а мермерне плоче у унутрашњости очишћене. Последња обнова била је 1810. године. Радове ће финансирати три највеће хришћанске деноминације које свакодневно служе литургије у цркви – православни Грци и Јермени, као и католици, али се очекују и донације. Медији су објавили да ће радове финансијски помоћи и јордански краљ Абдулах Други. Светилиште ће бити отворено за посетиоце и током обнове.

Кувуклија, како објашњава Владан Сеферовић из поклоничке агенције Српске православне цркве „Доброчинство”, веома је мала и испред ње су стално редови поклоника који чекају да уђу на ово свето место.

– Када се уђе у капелу, из параклиса посвећеног анђелу који је седео на гробу Господњем, улази се у место где је Христов гроб. Ту може да стане свега троје-четворо људи и дозвољава се само кратко задржавање од петнаестак секунди. У капели је увек неко од монаха из Јерусалимске патријаршије. На Велику суботу, за дочек благодатног огња у Кувуклију улази само јерусалимски патријарх – објашњава Владан Сеферовић.

Он истиче да је изузетан благослов бити у Цркви Христовог васкрсења у Светој земљи за време дочека благодатног огња, у тренутку када јерусалимски патријарх изађе из капеле са упаљеним свећама у рукама. Иначе, у јутро Велике суботе гасе се сва кандила у храму, а посебна комисија проверава да у Кувуклији нема ничега чиме би се вештачки могао изазвати пламен. Затим, јерусалимски патријарх обучен само у бели хитон, у знак понизности, улази у капелу са снопом неупаљених свећа. Током посебне молитве коју он изговара, пламен се, како се верује, појављује на чудесан начин и сведочанство је Христовог васкрсења.

– Пламен благодатног огња брзо се шири, хиљаде неупаљених свећа у рукама верника почињу да горе и чини вам се да је та ватра свуда око вас. Тај пламен стићи ће до сваког верника, и оних који су ван цркве. Од прошле године, као што знамо, из Јерусалима се у специјалним лампама доноси и у Србију и преноси даље, у храмове СПЦ широм наше земље и региона – каже Сеферовић.

Он, међутим, наглашава да је последњих десетак година стићи до Цркве Христовог васкрсења на Велику суботу изузетно напорно, па и неизвесно. Из безбедносних разлога, израелска војска и полиција ка цркви у Старом граду пропуштају селективно само мање групе верника, по неколико десетина њих. А на уским улицама Старог града буде више хиљада поклоника из целог света.

– Већ на Велики петак, после службе, око два сата иза поноћи по локалном времену, Стари град је готово потпуно блокиран. Страдалним путем, којим је прошао Христ носећи крст ка месту распећа на брду Голгота, непрекидно пролазе хиљаде хришћана, не само православних већ и католика, који сваког петка пролазе Страдалним путем, али и монофизита, копта… У великој гужви, можда двадесетак одсто поклоника који са „Доброчинством” долазе у Свету земљу о Васкрсу успе да стигне до Цркве Христовог васкрсења. У самој цркви, према мојој слободној процени, на Велику суботу буде око 3.000 верника – напомиње Сеферовић.

Са поклоничком агенцијом Српске православне цркве „Доброчинство” обично у Јерусалим о Васкрсу путује стотинак верника. Ове године било их је укупно 106. Међутим, организатори у програму пута обавезно нагласе да не могу да обезбеде сигуран улазак у Цркву Васкрсења Господњег на Велику суботу, за дочек благодатног огња.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/354237/Obnova-Crkve-Groba-Gospodnjeg-najsvetijeg-mesta-hriscanstva

Comments are closed.