О послушању мужу

Питање:
Поштовани Оци, благословите, Молим Вас за савјет и поуку о послушању мужу. Да ли жена увијек треба да је послушна мужу и када је то на штету душа њихових? Рецимо, ако желим дати неком милостињу а муж не дозвољава јер није сигуран да им је помоћ стварно потребна, а ја поуздано знам да једна породица заиста тешко живи, како поступити? Да ли кришом дати да муж не сазна, или остати послушна њему, иако ми се срце цијепа због патње других? Хвала и опростите!
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, На пример, ако би сама ишла улицом и наишла на просјака, да ли би најпре телефонирала мужу и питала га да ли да уделиш милостињу, или би једноставно застала и спустила нешто у просјакову руку, уз молитву Богу да му да духовног и телесног здравља и живота? Из твог питања не видим зашто је потребно да питаш мужа да ли да уделиш некоме милостињу? Посебно, ако знаш да би он био против тога. Да ли ти желиш једноставно да даш милостињу или желиш да у то укључиш и мужа? У Светом Писму пише: „А ти кад чиниш милостињу, да не зна љевица твоја шта чини десница твоја, да би милостиња твоја била у тајности: и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно.“ (Мт. 6, 3- 4.) Одлука да ли ћеш дати или не, је твоја. Јер, сигурно располажеш са нешто средстава за које не мораш увек питати мужа. Вероватно да си и до сада куповала неке ситнице или ствари, а да претходно ниси за сваку од њих питала мужа. Ако имаш нешто свог новца или хране или одела или било чега другог, што би некоме поклонила, претпостављам да то можеш учинити а да не мораш да за сваку ситницу питаш мужа.
Не постоји некакво опште правило које би било примењиво на сваку ситуацију. Оно, чиме сама располажеш, можеш дати. Са оним што је заједничко, што је потребно у кући, располаже се по договору. Шта је једно а шта друго, ствар је процене у датој ситуацији. Нешто можеш сама, а за нешто мораш питати и друге. Поздравља те, О. Срба

Comments are closed.