Nevernost u vanbračnoj vezi

Pitanje:
Poštovani, hteo bih da Vas pitam nešto pošto ne znam šta da radim. Saznao sam da jednog prijatelja vara devojka sa kojom je preko godinu dana. Ja sam joj stavio do znanja da znam, misleći da će mu ona sama reći, a sada ona mene moli da mu ne kažem pošto je trudna sa njim (ko zna da li je njegovo dete). Rekla je i da je teško bolesna (tumor), a ja ne mogu da znam da li je to tačno. I sada sam u dilemi šta je moralnije da se uradi, da kažem prijatelju ili da ćutim? Hvala unapred na odgovoru.

Igor

 


 

Odgovor:

Dragi Igore, ovo su pitanja koja se tiču našeg narodnog pada i na koja je teško dati odgovor. Radi se o jednom apsurdu hrišćanskog morala koji se traži gde ga prosto nema. I šta sveštenik može da kaže?

Postavljate neke moralne norme na nemoralnoj osnovi, barem što se nas pravoslavnih hrišćana tiče. Kakva „veza“, molim vas? Zbog ovih stvari mi moramo da slušamo Crkvu. Zato ona i postoji – da nam objasni kako da živimo. Bez nje mi ne umemo da živimo, kao što se vidi u ovom slučaju! Ali kada ćemo to da shvatimo?

Ovo su jednostavna moralna pitanja koja pokazuju da je život izvan Crkve besmislen. Pa i ova „veza“ ovih ljudi koja ih ničim ne obavezuje pred Crkvom kao učiteljicom našeg života.

Ne postoji „veza“ u Crkvi nego brak sa svim zavetima i odgovornostima prema njemu, a u poslušanju Bogu. Oni žive bez blagoslova mnogih oblika i njihova zajednica takva je kakva je. Dakle bez pokajanja moralno nepopravljiva, promašena. Hrišćanski liberalizam bi da ovakvim vezama pruži neki moralni legitimitet dok na žalost njega u toj suštini nema. Jer oni žive u bludu (zabludi razumevanja samog seksa). Dakle neiskreno i neposlušno prema Bogu, i Crkvi, i roditeljima, i vama prijateljima, i kome li sve još ne? Ovim svojim egoizmom i nesmirenim strastima svima prave probleme. I slika je još ružnija, jer se sumnja ko je otac deteta. Do čega smo mi došli u ovoj stihiji bluda koji se kod nas svakodnevno reklamira?

Šta god da rešite biće „moralno“ i „nemoralno“, a onoliko koliko je moralna ova veza. Ja bih njoj rekao da ide kod nekog svešteno-lica i ispovedi se i bezuslovno primi epitimiju, i naravno, sve lepo sama kaže svom „prvom“ partneru (?). Jer to bi sveštenik morao od nje da traži a ne vi. A ako ne posluša, onda šta god da uradite u vezi sa time neće biti vaša greška.

o. Ljuba

Jedan komentar

  1. Pomaže bog.Imam pitanje.Naime, živim na selu.Najbliža crkva mi je 6-10 kilometara.Imam 28 godina.Rijetko odlazim u crkvu i ne postim.Često kod kuće čitam molitve iz molitvenika „Ostroški molitvenik“.
    Nedeljom je vrlo teško otići u crkvu zbog nemogućnosti prevoza,daleko je a prevoza nema.
    Odavno već imam potrebu u sebi da idem nedeljom na liturgiju i nešto kao da me tjera a ja to odlažem iz nedelje u nedelju.I evo počeo sam, otišao sam i prisustvovao u nedelju 1 novembra 2020.Trudim se da čujem i da pratim šta sveštenik izgovara i šta pojci pjevaju.Vrlo se teško čuje i razumije jer je tiho.Da li je uredu da ja idem na liturgiju nedeljom u crkvu iako ne postim.Da li je uredu ukoliko neku nedelju ne odem na liturgiju iz razloga da nemam prevoz i jednostavno nemogu da odem, ili sam spriječen iz nekog razloga, ili moram nedeljom da radim u firmi u kojoj sam zaposlen.(trenutno neradim i nisam zaposlen)I još me zanima,nakon što uzmem naforu, da li je uredu da nakon uzimanja nafore napustim-izađem iz crkve a pri izlasku cjelivam ikonu koja je na ulazu crkve tj. u centralnom dijelu.I da li je ispravno i dobro da tog dana nakon što dođemo sa liturgije kući (ili i ne odemo na liturgiju) radimo poslove na selu,ili je tog dana zabranjeno bilo šta raditi.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.