NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Nesigurnost u ljubavnoj vezi

Nesigurnost u ljubavnoj vezi

Pitanje:
Poštovani oci, Kao što svaki put kada se nađem pred nekim problemom, poslušam šta naša vera, crkva i oci kažu, čitajući duhovne knjige i slušajući naše oce, tako vam se i ovaj put obraćam. U vezi sam sa momkom više od pola godine. On je pošten, vredan i jednostavan momak. Lepo nam je i provodimo dosta vremena zajedno. On je izrazio želju za brakom i to je takođe ono što i ja želim. Međutim ja osećam neki nemir. Sklona sam da stalno nešto analiziram, preispitujem se, sumnjam, brinem se…tako i u ovom slučaju. Čim primetim i malu sitnicu koja bi se eventualno negativno mogla odraziti sutra na naš brak i odnos, ja počnem da analiziram, sumnjam, povlačim se i time se jako bojim za budućnost. Na taj način opterećujem i njega i sebe i kvarim naš odnos. Razumem da je to više moja osobina, ali ne znam onda gde stvarno prestaje moj karakter, a počinje problem našeg odnosa? Često se pitam da li je on pravi, posmatram druge parove i upoređujem. Izmeđuostalog sam „otkrila“ da je njegova porodica u sporu sa nekim licima u vezi neke nepravde koja je počinjena njegovoj porodici. To mi dodatno unosi nemir, jer ja i moja porodica, uprkos raznim nevoljama koje su nas snašle tokom života, nikada nismo stvari rešavali na sudovima, i to je deo mog vaspitanja. Da li će i on tako sutra rešavati probleme? Ja sam zbunjena jer ne znam čime da se vodim, gde da nađem snagu naše veze, razgraničim šta je bitno šta nije. Ono jedino što znam je da se svaki odnos gradi, da verujem da ljubav podrazumeva i zajedničko rešavanje problema i nesuglasica, a ne odustajanje na prvim preprekama i stalno traženje ljubavi izlazeći iz veze u vezu. Ali isključivo kada se oseti sigurnost, razumevanje i ljubav uz neku osobu. Kako da prepoznam da je ova moja briga samo moja karakterna crta koja bi se manifestovala u svakom odnosu, ili da stvarno nisam našla pravu osobu? I kako da se oslobodim ovih misli i pitanja koja mi uvek iznova, u raznim životnim situacijama, narušavaju mir? Unapred hvala i srdačan pozdrav.
N.N


Odgovor:
Bog Vam Pomogao! Draga u Hristu sestro, Po ovome što u pismu pišete, ne bih rekao da postoji neki ozbiljan problem. Svaki čovjek, kada donosi neku važnu odluku u životu mora da se preispituje i da razmišlja o posljedicama svoje odluke. Međutim, kada se radi o ljubavi (tj. braku) , uz razmišljanje i preispitivanje, treba se moliti Bogu i slušati srce.
Svaki odnos, pa tako i bračni, se cijelog života gradi i dopunjuje. Naravno, ono što izgradnju čini mogućom je ljubav. Zato sami morate da vidite, da li među Vama postoji ljubav.
Jedina konkretna preporuka, koju Vam mogu dati, je: Molite se Bogu i ispitajte svoje srce! srdačno o Strahinja

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *