Neko drugo rešenje umesto lične ispovesti

Pitanje:
Poštovani oci, zamolila bih Vaš za savet. Moja baka, koja je jako bolesna, boluje od Parkinsonove bolesti, poluinvalid je već zadnjih 15 godina, 38. godište je, i mislim da neće još dugo, oprosti mi Bože što tako kažem. Živi u primitivnom selu, rodila je petoro dece od koje su preživeli moja majka, i ujak, ostali su se upokojili. U svom životu je imala, ni sama ne zna koliko abortusa, inače je jako dobra i vredna žena, vernik je, ali na neki njihov primitivan način. Običaji, ovako treba ovako ne, znate šta hoću da vam kažem. Ja sam pričala sa njom o tome što je učinila, jer me to jako boli, ali ona meni kaže, da su trudnoće bile male, da bebe nisu ni oživele….i ja njoj ne mogu objasniti u stvari šta je to. Htela sam da je vodim na ispovest ali je suvise bolesna da bi krenula sa mnom, da dovedem sveštenika kod njih kući, to bi tek bilo strašno, zbog dede, ujke, ujne….želim da me posavetujete šta da uradim, da bih joj pomogla. Inače jako nervozno spava, ima noćne more godinama, vrišti u snu, neko je juri… Ja znam, i sigurna sam da je to produkt svega toga, ali vas još jednom molim, ukoliko postoji drugo rešenje, sem njene lične ispovesti, recite mi koje je Mir nek je s Vama
N.N


Odgovor:
Draga sestro, mir i Tebi i blagoslov Božji, Vrlo je pohvalno što se brineš ne samo za fizičko stanje i zdravlje svoje bake, već i za njenu dušu, za njeno spasenje. U svom kratkom pismu si mnogo kazala, ne samo o svojoj baki, već i o opštem stanju vere u srpskom narodu. Nažalost, kod većine pravoslavnih Srba (koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi) vera je obredno običajna. Kako i sama kažeš: ovo se valja, a ovo ne valja. Seoska i gradska domaćinstva „primaju sveštenika“, a to se najčešće odnosi na dve posete sveštenika u toku godine, radi svećenja vodice (vaskršnje i slavske, negde i raznošenje bogojavljenske vodice) . Te posete su vrlo kratke, da ne kažem formalne, bez dužih zadržavanja i razgovora sa vernicima. Redak je slučaj da pri ovim posetama sveštenika bude na okupu cela porodica, pa da se u kući obavi zaista jedna zajednička molitva, a posle i ugodan razgovor duhovnika sa svojom pastvom. Zato je naš narod verski neprosvećen i on ne živi po veri. Sigurno da Tvojoj baki niko, ni sveštenik (jer nije bio upoznat sa njenim postupcima) , ni službenik u Zavodu socijalne ustanove, ni lekar, nisu rekli da svaki pobačaj predstavlja greh ubistva. Da joj iko to rekao, ona bi se sigurno zamislila i možda ne bi pristala na abortus. Nego, neko je nju ubedio, da u ranoj trudnoći dete još nije živo, pa da to nije ubistvo, jer mrtvo se ne ubija. Žene su ranije mislile da dete oživi tek onda kad one osete njegove pokrete u svom stomaku. Tu bi se moglo tražiti neko olakšanje za Tvoju baku, jer je to činila iz neznanja, živi u primitivnom selu gde je edukacija žena bila neznatna ili nikakva.
Međutim, ona se sada sigurno, od kako je obolela i ima mnogo vremena za razmišljanje, priseća svega što se dogodilo ranije, a na televiziji je možda gledala ili od nekoga čula, da je abortus zaista greh ubistva. Nju to sada uznemirava i njenu bolest čini još težom. Što se ispovesti tiče, Ti treba uporno sa njom da razgovaraš, da je ubediš da odete u crkvu, a ako ne može u crkvu, onda pozovite sveštenika u kuću. Razgovaraj sa ostalim članovima porodice, reci im da je to neophodno za Tvoju baku, da će joj ispovest i te kako olakšati teškoće i fizičke i duhovne. A ako ni u čemu od ovoga ne uspeš, onda poslušaj Svetog apostola Jakova, koji kaže: „Ispovedajte pak jedni drugima sagrešenja, i molite se Bogu jedni za druge“ (Jakov, 16) . Zamoli baku da Tebi, kao voljenoj unuci, kaže ono što muči njenu savest, da kažem i to, ono što joj neda da umre. Razgovaraj o tome i sa sveštenikom. Budi, neke vrste, posrednik u njenoj ispovesti. Verujem da će ona otvoriti dušu svojoj dragoj unuci, a Ti ćeš to, po njenom dopuštenju, preneti svešteniku. Ovo je savet za krajnju nuždu, ako svi pokušaji ostanu bezuspešni. Opet da kažem, najbolje bi bilo kada bi mogla da dovedeš sveštenika do njene bolesničke postelje.
Bog da pomogne Tvojoj napaćenoj baki i da joj podari suze pokajanja.
O. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *