На устоличење поглавара украјинских расколника није дошао ни Вартоломеј који их је прогласио за `цркву`

Низак ниво гостију присутних устоличењу поглавара нове црквене структуре у Украјини сведочи да помесне православне цркве нису подржале одлуку Цариграда о њеном формирању – изјавио је Александар Волков, портпарол руског патријарха Кирила.

Волков није Епифана, којег је цариградски патријарх Вартоломеј прогласио за поглавара `Правослвне цркве Украјине` створене од њених радсколника, назвао „лажним митрополитом“. А могао је и имао је на то пуно право.

Међутим, нагласио је: „Био је то жалосни спектакл. Цариградска патријаршија је остала потпуно сама са својом клонираном `овцом Доли`. Та усамљеност – поготово након свечаности у Москви поводом 10-годишњице интронизације патријарха Кирила – може се схватити само на један начин: никоме у светском православљу није потребан раскол“.

Епифан је својих `пет минута` имао у цркви Софије Кијевске, али без патријарха помесних цркава и без верника  на тргу испред ње.

Дошао му је у пуном саставу само државни врх Украјине. Присуствовао је и поглавар украјинских унијата Свјатосдлав Шевчук.

Није дошао ни Вартоломеј. Њега је заступао митрополит Галски Емануил.

Шеф одељења Синода РПЦ за односе са медијима, Владимир Легојда, за овакав састав и ниво присутних званичника рекао је:

„И то је доказ да светско православље не подржава одлуку Цариграда да украјинске расколнике прогласи за цркву“.

У Софији Кијевској није било ни донедавног главног украјинског расколника „патријарха“ Филарета. Он је организаторе обавестио да је „болестан“.

Шеф Библијско-богословске комисије Москвоске патријаршије Андреј Новиков о церемонији у Кијеву је рекао:

„Лажног митрополита Епифана потпуно су изигнорисали и поглавари православних цркава и верници. Све што је виђено у Софији Кијевској је потпуни фијаско, срамота и доказ бесмислености самог чина. Да није било присиљавања – тамо нико не би дошао добровољно“.

По његовој процени, високи представници православних цркава нису дошли – чак ни они који који можда нису наклоњени ни РПЦ ни Русима – зато што им је јасно да је све било мимо канона и да су се расколници само `пресвукли` уз подршку Цариградске патријаршије:

„Дошли су изван Украјине само они које је присилио патријарх Вартоломеј јер од њега зависе иако га боље и тачније било називати истанбулским него цариградским. не знам хоће ли уједињене расколнике неко накнадно признати, али је већ сада апсолутно јасно да ће свбаког такво признање бити – политичко. Све цркве које нису никога послале у Кијев јасно су показале да се према Епифановој и Вартоломејевој стру     ктури односе као према расколничкој“.

Извор: Факти.орг

4 Comments

  1. Ljiljana Saković

    Sveta , Nebeska i Apoatolska Crkva kao i celo Sveto Pismo podržavaju Ukrainsku crkvu…KAO DA NIKO NE ZNA DA ČITA (Sveto Pismo- Novi Zavet) , a i po zdravom razumu je sve jasno- POSLEDNJA VREMENA …
    Lj.Saković

  2. Milivoje Dovedan

    Mislim da se treba upraviti ka poboznosti na liturgiji i svim bogosluzbama.Nema potrebe se uplitati u ove djavolje spletke kako bi se udaljili od samoukoravanja naseg pravoslavnog.

  3. To je jedno veliko iskušenje ,pa i nužnost.Slava Bogu da je ruska i naša Crkva,dakle ono što ispovijedamo jedna,sveta,saborna i apostolska Crkva zauzela pravilan stav o tom pitanju.