Молитвено правило о Ускрсу (од Ускрса до Томине недеље)

Полуноћница, јутарње молитве, часови, повечерје и молитве пред спавање, врше се по овом правилу.

Тада, ако је свештеник, говори:

Благословен Бог наш…

Ако није свештеник, почиње овако:

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут)

Видевши Васкрсење Христово, поклонимо се Светоме Господу Исусу, јединоме Безгрешноме. Крсту Твоме клањамо се, Христе, и свето Васкрсење Твоје певамо и славимо; јер си Ти Бог наш, осим Тебе другога не знамо, Име Твоје именујемо. Ходите сви верни, поклонимо се светом Васкрсењу Христовом. Јер, гле, кроз Крст дође радост целоме свету. Увек благосиљајући Господа, певајмо Васкрсење Његово; јер ради нас претрпевши Крст, смрћу смрт разруши. (трипут)

Ипакој, глас 4: Претекавши јутро, Мироносице с Маријом, и нашавши камен одваљен од гроба, слушаху од Анђела: Што с мртвима, као човека, тражите Онога који је у вечној светлости? Видите погребне повоје, трчите и свету проповедајте да је васкрсао Господ, умртвивши смрт, јер је Он Син Бога, који спасава род човечански.

Кондак, глас 8: Ако си и у гроб сишао, Бесмртни, но адову си силу разорио, и васкрсао си као Победитељ, Христе Боже. Женама Мироносицама рекавши: Радујте се! И Твојим Апостолима мир дарујући, палима дајући васкрсење. У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у Рају с Разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњујући, Неограничени.

Слава: Гроб Твој – извор васкрсења нашега, Христе, показа се као живоносан, као лепши од Раја, ваистину светлији од сваке царске одаје.

И сада: Вишњега си освећено Божанско насеље, радуј се, Богородице, јер се Тобом даде радост онима који кличу: Благословена си Ти међу женама, Свебеспрекорна Владичице.

Господе помилуј. (40 пута)

Слава и сада: Часнију од херувима и славнију неупоредиво од серафима, Тебе што непорочно Бога Реч роди, сушту Богородицу величамо.

Именом Господњим благослови, оче.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут)

Затим: Отпуст.

Comments are closed.