Молитвено правило које би заменило пост

Питање:
Помаже Бог Имам једно питање у вези поста, да ли можда постоји нека молитва или некакво, незнам, правило које би заменило пост.Ствар је таква, ја могу да постим, али мој је проблем у томе што радим физички посао, понекад и по 10-12 сати а још и тренирам поред тога.Знам да је духовно спасеније важније од тренинга и осталих ствари, али мене тако ти тренинги испуњавају и чине сретним, а и треба бити физички спреман.И мој свештеник ми је једном рекао да се не играм са здрављем кад сам му рекао да тренирам радим и све то а и постим…..Углавном, дали можда постоји незнам неко правило да небих постио цео часни пост а за узврат читао Псалтир, за спас Српског рода, 1 сат или незнам нешто такво. Кад сам био на Светој гори где се уопште не једе месо, и кад сам једном ушао код једних Грађевинских радника који су нешто зидали око манастира видео сам да једу месо и све нормално, значи њих су разрешили поста јел су радили тежак посао по цео дан, а ја се осечам некако чудно ако не постим а знам да је пост, .Сад стварно незнам шта да радим јел се бојим мало за здравље, а нормално бојим се и Господа Бога. Извините сигурно је глупо питање и неповезано, опростите ми грешном. Нек вас чува господ Бог и Пресвета Богородица.
Амин
Зоран


Одговор:
Бог ти помого Зоране, Код Господа нема замене ово за оно. Пост нам је дат да искажемо колико смо духовно јаки. Сигуран сам да ако хоћеш можеш све да постигнеш, јер сигуран сам да си чуо да има доста наших врхунских спортиста који посте читаве постове и никад себи нису тражили уступак због овог или оног разлога. Сигуран буди да све долази из ГЛАВЕ а искушења која долазе баш за време поста много су јача него кад није пост.
О разрешењу причај са твојим свештеником код кога се исповедаш и причешћујеш јер он најбоље зна колике су твоје духовне могућности С потовањем
о. Драган

Comments are closed.